Wykonanie
Dzisiejszy przepis to bardzo słodka, wręcz rozpustna propozycja na specjalne okazję. Nie radzę zajadać się nim codziennie, bo choć zdrowy, to fit na pewno nie jest. Niemniej od czasu do czasu warto się trochę rozpieścić.Składniki (2 porcje):
Pudding:1/4 szklanki nasion chia1 szklanka
mleka kokosowego (z kartonu)10 sztuk namoczonych wcześniej
daktyli1/2 łyżki
kakao20 g
migdałów (duża łyżka)Krem:130 g (1/3 puszki)
mleczka kokosowego, schłodzonego (jeśli wolisz gęsty krem, podobny do ubitej
śmietany, użyj tylko górnej, tłustej warstwy
mleczka kokosowego)1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego lub ziarenka
wanilii2 łyżeczki
miodu1,5 łyżki
oleju kokosowegoDo podania:szczypta
kakao4 kostki
gorzkiej czekolady1 łyżka
płatków migdałowych1. Nasiona chia zalej zimnym
mlekiem,wymieszaj, włóż do lodówki na godzinę.2. Zblenduj chia z
mlekiem i resztą składników na
pudding.3. Zrób krem -
mleczko kokosowe ubij z roztopionym
olejem,
miodem i
wanilią. Będzie dość leiste, po kilku godzinach w lodówce nieco stężeje.4. Przelej
pudding do pucharków, polej kremem i włóż do lodówki.5. Przed podaniem udekoruj
czekoladą,
kakao i
migdałami.