Wykonanie
Pyszne, lekkie i zdrowe danie bardzo szybkie do przygotowania.
Porzeczkowy dressing z
miodową nutą idealnie współgra z ciepłym, lekko kwaśnym
serem, słodkimi
pomidorkami i delikatnym
bobem.Przepis został wyróżniony pierwszym miejscem w konkursie Hortex na dania fitSkładniki:· 450 g
bobu Hortex· 250 g chudego
twarogu wiejskiego·
olej aromatyzowany pepperoni·
sól·
pieprz· 10 szt.
pomidorków koktajlowych· świeży
tymianek do dekoracji· uprażone
pestki dyni- duża garśćNa sos
porzeczkowo-balsamiczny:· 2 łyżki
soku z czerwonych porzeczek· łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka
miodu akacjowego· pół łyżeczki
soli·
pieprz do smaku· 3 łyżki
oleju lnianegoBób gotujemy w osolonej wodzie al dente- ok. 10 minut. Przecedzamy, przelewamy zimną
wodą i obieramy z łupinek.Dressing- wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Na dobrze rozgrzaną patelnię grillową kładziemy posmarowany za pomocą pędzelka
olejem pepperoni
twaróg. Grillujemy z obu stron. Przekładamy na talerz.2 łyżki dressingu podgrzewamy na patelni, dodajemy przecięte na połowę
pomidorki koktajlowe, chwilkę podgrzewamy, następnie dodajemy przygotowany
bób. Chwilkę podgrzewamy. Przekładamy na przygotowany
twaróg. Skrapiamy pozostałym dressingiem, posypujemy
pestkami dyni, ozdabiamy świeżym
tymiankiem. Smacznego!