ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich ulubionych dodatków do mies i pasztetów. Fantastycznie wzbogaca smak mięsa i smakuje nieziemsko.
Składniki:
3 średniej wielkości czerwone cebule
50 ml wytrawnego, czerwonego wina
3 płaskie łyżki miodu
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz
olej do smażenia
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy wino i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ocet, miód, roztarty w dłoniach tymianek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 minut. Odstawiamy na 30 minut żeby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu podgrzewamy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie brakuje soli, pieprzu albo octu. Dosmaczamy do swoich upodobań smakowych. Cebula wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html