Wykonanie
Prosty przepis na zagospodarowanie nadmiaru
cebuli, jak trafi się trochę jej białej odmiany, to też nic się nie stanie. Jutro za to pokażę jak pysznie wykorzystać taką
konfiturę, zapraszam :)Składniki:- 1 kg
czerwonej cebuli- 5 łyżek
octu balsamicznego- 2 łyżki
miodu- 1 łyżka
tymianku-
sól,
pieprz ziołowy do smaku- 2 łyżki
oleju rzepakowego- 1 łyżka
masłaCebulę pokrój w piórka. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami
oleju i 1 łyżką
masła wrzuć
cebulę z
tymiankiem. Podsmażaj, aż zmięknie, następnie dodaj
miód i dokładnie wymieszaj. Dodaj
ocet balsamiczny i podsmażaj tak długo, aż
ocet wyparuje, ok. 20 minut, mieszaj co jakiś czas. Na koniec przypraw
solą i
pieprzem. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce, do dwóch tygodni.