ßßß Cookit - przepis na Smażone pomidory

Smażone pomidory

nazwa

Składniki

Wykonanie

Nie, tym razem nie zielone, jak zapewne przypuszczali miłośnicy książki Fannie Flagg :) Czerwone. Czerwone smażone pomidory są nieodzownym składnikiem English breakfast, czyli śniadania w stylu brytyjskim. Ale śniadanie to nie jedyna okazja, kiedy możemy je wykorzystać: znakomicie pasują jako dodatek do dowolnego obiadu. Można je podać do kotletów, ryb i pieczonego drobiu. Przygotowanie jest bajecznie proste i zajmuje zaledwie kilka chwil, a efekt jest naprawdę smaczny i dekoracyjny. Świetnie sprawdzą się jako niebanalny i elegancki dodatek do pieczonych mięs.
nieduże pomidory
tymianek
sól
olej
Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na pół. Każdą połówkę oprószamy roztartym w dłoniach tymiankiem.
Na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Smażymy pomidory najpierw kilka chwil przecięciem do dołu, aż lekko zmienią kolor i staną się lekko rumiane. Odwracamy na drugą stronę i ponownie krótko smażymy, aż podobny efekt uzyskamy po stronie ze skórką.
Posypujemy delikatnie solą i podajemy od razu, na ciepło.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/01/Smazone-pomidory.html