ßßß Cookit - przepis na Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Danie to obowiązkowo pojawia się na naszym Wigilijnym stole. Zawsze serwowane w ten sam sposób - z ciepłymi ziemniakami okraszonymi pysznym, charakterystycznym w smaku wigilijnym olejem rzepakowym- nieoczyszczonym, klasycznie tłoczonym na zimno. To prawdziwe niebo w gębie! Nie dość że potrawa ta jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, to jeszcze mega zdrowa. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmy. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych. Warto więc sięgać po ten olej nie tylko w święta i na stałe wprowadzić go do swojej diety.
Składniki:
· 600 g śledzi a'la matias
· woda do zalania śledzi
· mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki
· 1 średnia cebula
· sól
· pieprz
· śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki
· sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy cytryny
· szczypta cukru
· olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony
· ziemniaki
· mleko do gotowania ziemniaków
· ząbek czosnku
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli. Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1(dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/wigilijna-zupa-sledziowa-z-ciemnym.html