Wykonanie
Danie to obowiązkowo pojawia się na naszym Wigilijnym
stole. Zawsze serwowane w ten sam sposób - z ciepłymi
ziemniakami okraszonymi pysznym, charakterystycznym w smaku wigilijnym
olejem rzepakowym- nieoczyszczonym, klasycznie tłoczonym na zimno. To prawdziwe niebo w gębie! Nie dość że potrawa ta jest smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu, to jeszcze mega zdrowa.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmy. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan
serca i naczyń krwionośnych. Warto więc sięgać po ten
olej nie tylko w święta i na stałe wprowadzić go do swojej diety.
Składniki:· 600 g
śledzi a'la
matias·
woda do zalania
śledzi·
mleko na drugie zalanie- ok. 3 szklanki· 1 średnia
cebula·
sól·
pieprz·
śmietana 18% kwaśna - 2 łyżki·
sok z cytryny do smaku -sok z ok. połowy
cytryny· szczypta
cukru·
olej rzepakowy klasycznie tłoczony na zimno nieoczyszczony·
ziemniaki·
mleko do gotowania
ziemniaków· ząbek
czosnkuŚledzie zalewamy na noc
wodą, aby pozbawić ich nadmiaru
soli. Rano
wodę odlewamy i zalewamy je
mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin.
Cebulę kroimy w piórka.
Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do
cebuli. Zalewamy
mlekiem, w którym moczyły się
śledzie. Zaprawiamy
śmietaną. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Zupę
śledziową chłodzimy.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i
mleku w proporcjach 1:1(dodajemy ząbek
czosnku w łupince, solimy). Ugotowane
ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym
olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą
śledziową. Smacznego!