Wykonanie
Płynne czwartki
Seler korzeniowy to wspaniałe i bardzo smaczne warzywo, choć mam wrażenie mocno niedocenione, a szkoda ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C i B kompleks, a także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a
panom oferowano jako afrodyzjak.
Seler oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;)Ja jednak najbardziej lubię go za jego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej
pory przygotowałam nieco inny krem
selerowy oraz krem z
selera z
kokosem i
chili - rewelacja, gorąco polecam!
Składniki :
1
cebula1 ząbek
czosnkuduży
korzeń selera (400-500g)2-3
ziemniakisok z połowy
cytryny250ml
mlekawodamasło do smażenia
sól,
pieprzPrzygotowanie :W garnku roztopić
masło i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę
cebulę i
czosnek. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę
selera oraz
ziemniaki, smażyć przez kilka minut. Zalać
wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać
sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać
mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, podgrzać i podawać.
Smacznego !