Wykonanie
Niedoceniane
śledzie w prostych pysznych sałatkach, z dodatkiem pokrojonej
cebulki i cennego
oleju tłoczonego na zimno to tanie i dobre żródło nienasyconych kwasów. Polecam prostą zdrową przystawkę, nie tylko od święta, ale przez cały rok.Wartości odżywcze
śledziSkładniki
5-6 świeżych płatów
śledziowych (powinny być jędrne)1-2
cebulesok z połowy
cytrynyokoło 100 ml
oleju rzepakowego tłoczonego na zimnopo szczypcie
soli,
cukru i
pieprzuPrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Śledzie zalewam zimną
wodą w przeddzień.2. Odlewam
wodę, osuszam
ryby ręcznikiem papierowym i skrapiam
sokiem z cytryny. Odstawiam
ryby na 30 minut - zjaśnieją i nabierąją lepszego smaku.3.
Cebulkę kroję na drobno w kostkę. Dodaję
przyprawy i po łyżce
oleju (u mnie do jasnej i czerwonej). Mieszam i odstawiam na kilka minut.4. Do
śledzi pokrojonych w poprzeczne paseczki, dodaję pozostały
olej i połowę ilości przyprawionej
cebuli. Mieszam i odstawiam na minimum 30 minut do przegryzienia się wszystkich smaków.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika