Wykonanie
Makaron na cztery
pory roku - zima!
Ten rok zaczynamy z
pewnymi zmianami w MMMAK-owych zmaganiach.Bohaterem tegorocznych akcji będzie
makaron.Do mojej propozycji wybrałam
cytryny i
brukselkę.
Cytrusy dobrze komponują się z zimowym krajobrazem, a
brukselka może z powodzeniem zastąpić
kapustę - główny składnik w łazankach.W końcu ta sama rodzina;-)Aaa i zapomniałam dodać, że nawet Ci co nie jadają
brukselki jedli ten
makaron ze smakiem;-)
Składniki:300 g
makaronu łazanki,300 g
brukselki,1
cebula,1 łyżka
oleju,
woda,1
cytryna,
sól,
pieprz,
cukier.Przygotowanie:
Brukselkę poszatkować,zdusić z
solą. Na
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę . Dodać
brukselkę. Podlać
wodą i dusić do miękkości. Doprawić
sokiem z cytryny,
solą,
pieprzem i
cukrem. Dodać startą
skórkę z cytryny.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z podsmażoną
brukselką.Smacznego!
Oczywiście zapraszam na zimowy
makaron do
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili :-)!