Wykonanie
Takie
buraczki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Podkreślają smak dania i wspaniale komponują się z
ziemniakami i mięskiem. Przyznam, że za każdym razem robię je ciut inaczej. A to dodam
śmietanę z
mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę
chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów
buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :)
Składniki:1 kg
buraków czerwonych2 średnie
cebulesólcukierpieprzsok z 1
cytryny2-3 łyżki
oleju2-3 płaskie łyżki
mąkiWykonanie.
Buraki szoruję pod bieżącą
wodą, wkładam do garnka, zalewam
wodą by były przykryte i wstawiam na gazie. Gotuję, aż będą miękkie. Zdejmuję, odlewam
wodę i studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do
ziemniaków.
Buraczki zagotowuję, doprawiam do smaku
solą,
cukrem i
pieprzem.
Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce
oleju i dodaję do
buraczków.
Olej rozgrzewam na patelni, dodaję
mąkę i zasmażam przez kilka minut, by
mąka nabrała złotego koloru. Zasmażkę dodaję do gotujących się
buraczków i gotuję przez chwilę. Podaję z
ziemniakami z
wody i kotletem z
mięsa mielonego.SMACZNEGO!