Wykonanie
Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;przeciwdziała zatrzymywaniu
wody w organizmie;oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe,wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;obniża ciśnienie
krwi, a także poziom
cukru we
krwi;posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobinyi czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;uodparnia organizm;usprawnia przemianę materii;przywraca właściwy apetyt;przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające.
Składniki na 4 porcje:ok. 100 g świeżej pokrzywy1 duża
cebula2 ząbki
czosnku4-5
ziemniakówok. 1 l
bulionu warzywnego2 łyżki
oleju rzepakowego3 łyżki
śmietany 18%50 g
żółtego sera, startego
sól i
pieprz do smakuPokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą
wodą. Odsączyć z nadmiaru
wody i posiekać.
Cebulę i
czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na
oleju, aż się zeszkli.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z
cebulą wrzucić do garnka i zalać
bulionem. Gotować do momentu, aż
ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać
śmietanę i doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Podawać posypane
startym serem.Smacznego!