ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pokrzywy

Zupa krem z pokrzywy

nazwa

Wykonanie

Może nie wszyscy wiedzą, że ten wszechobecny, popularny chwast – pokrzywa,
ma niesamowicie cenne dla naszego organizmu właściwości.
Dostarcza nam sporych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, witamin C, B, K, prowitaminy A (karotenu);
oczyszcza krew ze szkodliwych produktów przemiany materii;
przeciwdziała zatrzymywaniu wody w organizmie;
oczyszcza układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe,
wpływa korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka;
obniża ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
posiada właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny
i czerwonych krwinek w organizmie, w związku, z czym wskazana jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu;
uodparnia organizm;
usprawnia przemianę materii;
przywraca właściwy apetyt;
przeciwdziała wypadaniu włosów spowodowanych niedoborami.
O zbieraniu i przetwarzaniu pokrzywy warto pomyśleć na wiosnę,
gdyż w tym czasie bardzo przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco – oczyszczające.
Składniki na 4 porcje:
ok. 100 g świeżej pokrzywy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4-5 ziemniaków
ok. 1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki śmietany 18%
50 g żółtego sera, startego
sól i pieprz do smaku
Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem.
Smacznego!
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-pokrzywy.html