Wykonanie
Jedno z najlepszych śniadań w ostatnim czasie - bez wątpienia.
Mąka arachidowa nadała cudownego,
orzechowego zapachu,
dynia - delikatnej,
maślanej nuty, a dzięki
kaszy jaglanej donuty były bardzo sycące... i bardzo zdrowe! Jako dodatek podałam wyjątkowo słodką
figę (którą uprzednio sparzyłam wrzątkiem), dorodne
maliny oraz
serek naturalny z inuliną z agawy. No właśnie, a co to takiego ta inulina ? To rozpuszczalny błonnik i naturalny prebiotyk, dobry dla
flory bakteryjnej w organizmie. Smak inuliny ocenia się na 1/10
słodyczy cukru, więc jest lekko słodka. Można jej używać jako dodatek do fermentowanych
produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast
mąki). Ja właśnie użyłam jej do lekkiego zagęszczenia
serka, który z natury był dość rzadki (a takich nie lubię!) :P
Dyniowo -
fistaszkowe donuty z
kaszy jaglanej podane z
malinami,
figą i
serkiem naturalnym z inuliną bio z agawy
/przepis własny//1 porcja/4 łyżki ugotowanej
kaszy jaglanej (120 g)ok. 80 g puree z dyni2 łyżki
mąki jaglanejłyżka
mąki arachidowejszczypta
soliłyżka
syropu daktylowegocynamon i mielone
goździkiłyżeczka stopionego
masła ghee
jajko1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie mokre składniki wymieszać za pomocą miksera.Dodać obie
mąki,
proszek do pieczenia i
przyprawy i ponownie zmiksować.Piec w porządnie rozgrzanym urządzeniu do wypieku donutów około 7 minut.Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!ENGLISH VERSION:Pumpkin donuts with millet/ own recipe // 1 serving /4 tablespoons of cooked millet (120 g)approx. 80 g of pumpkin puree2 tablespoons of millet
flour1 tablespoon of PPBpinch of salt1 tablespoon of date
syrupcinnamon and ground cloves1 teaspoon of melted ghee butter1 egg1/3 teaspoon of baking powderAll wet ingredients mix well.Add both flours, baking powder and spices and mix again.Bake in a preheated donut maker for about 7 minutes.You can also bake using a donuts form in the oven, but for a longer
time.
Serve with your favorite toppings.***A przede mną... ostatni miesiąc wakacji! Trzeba go wykorzystać jak najlepiej :)