Szarlotka i jeszcze raz szarlotka. Jestem fanką szarlotek pod każdą postacią. Tym razem w wersji po irlandzku :Będziesz potrzebować :2 jajka3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki soliłyżeczka gałki muszkatołowejłyżeczka mielonych goździkówpół łyżeczki cynamonu100 g masła3/4 szklanki cukru + 2 łyżki1/4 szklanki mleka3-4 średnie jabłka,obrane i pokrojone w kostkęNastaw piekarnik na 185 stopni.Blaszkę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.Do miski wsyp mąkę,sól,proszek do pieczenia,goździki,gałkę muszkatołową,cynamon i wymieszaj.Dodaj posiekane masło i wyrabiaj jak na kruszonkę. Wrzuć 3/4 szklanki cukru i wymieszaj.Do ciasta dodaj jabłka,wymieszaj.W małej miseczce rozkłóć jajko z mlekiem i przelej do ciasta,wymieszaj.Ciasto będzie dość gęste,zbite.Przygotowane ciasto przełóż do blaszki i posyp pozostałym cukrem.Piecz ok 45-50 minut.