Wykonanie
Podobnie jak w poprzednich,
orzechowych muffinkach, przekręciłam podstawowy przepis. Powyciągałam z szafek wszelkie ingrediencje mogące się znaleźć w środku i zaczęłam się zastanawiać. Może muffinki leśne? Albo
rodzynkowe, z
żurawiną, z
białym serem, na ostro... Stanęło na
morelowym dżemie i
brzoskwini. Jak się okazało wybór trafiony. Tylko czekam, aż zobaczę się z U., moją muffinkową wyrocznią, ekspertem i smakoszem, i wręczę mu kilka.
Składniki:150g
cukru250g
mąki100g
masła100g
mleka1
jajkoszczypta
soli1 mała łyżka
proszku do pieczeniaduża
brzoskwinia pokrojona w drobną kostkę (może być z puszki)1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka zmielonej
gałki muszkatałowej2 łyżki
dżemu morelowegoPrzygotowanie:
Masło utrzeć z
cukrem. Gdy masa zbieleje, dodać
jajko,
mleko,
mąkę,
proszek do pieczenia i szczyptę
soli. Utrzeć składniki. Dodać
dżem morelowy, posiekaną
brzoskwinię,
cynamon i gałkę i wymieszać nie dbając o dokładność. Masę nakładać w papierowe foremki do muffinek włożone w otwory muffinkowej blachy, wypełniać w 3/4 wyskości. Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 o C.