Wykonanie
Ciasto z
cynamonową posypką to kolejne bardzo łatwe i szybkie ciasto, które na dodatek smakuje wyśmienicie. Potrzeba do niego kilka składników, w dodatku w niewielkiej ilości. Jest to chyba też pierwsze, zrobione przeze mnie ciasto, do którego potrzebne jest tylko jedno
jajko! Jest rewelacyjne na ciepło, bardzo miękkie, puszyste, przypominające nieco
ciasto drożdżowe. Niezbyt słodkie, z
cynamonowym wykończeniem. Ważne jest, aby bardzo dokładnie ubić wszystkie składniki. Dla mnie była to bardzo miła niespodzianka, równie miła, jak i goście, dla których to ciasto w ekspresowym tempie przyrządziłam. Polecam.
60 g
masła, miękkiego1 łyżeczka esencji waniliowej150 g drobnego
cukru1
jajko150 g
maki samorosnacej(lub zwykła plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli80 ml
mleka10 g
masła, rozpuszczonego, dodatkowo1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka drobnego
cukru, dodatkowoPiekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Masło, esencję,
cukier i
jajko ubijamy do białości ok 5-10 minut.Mieszamy z
mąką i
mlekiem. Wykładamy do przygotowanej foremki.Pieczemy ok 30 minut. Wykładamy na kratkę. Wierzch smarujemy rozpuszczonym
masłem i posypujemy
cynamonem wymieszanym z
cukrem. Podajemy na ciepło, choć na zimno też jest bardzo smaczne.Przepis z książki "Baking" wydawnictwa The Australian Women's Weekly