Wykonanie
Zawsze gdy potrzebny mi jest jakiś ekspresowy wypiek zabieram się za muffiny. Proste w wykonaniu, szybkie w upieczeniu, na dodatek nie potrzeba czekać by wystygły, bo najlepsze są jeszcze na ciepło. Muffiny z
cynamonowym cukrem przygotujemy więc w pół godziny - łącznie z pieczeniem. Otrzymamy mięciutkie babeczki z zawijasami z
cynamonowego cukru.
Cynamon w połączeniu z miałkim
brązowym cukrem jest naprawdę wyśmienity i nawet osoby nie lubiące
cynamonu nie powinny marudzić.
250 g
mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką
proszku do pieczenia i szczyptą
soli)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli110 g drobnego
cukru1
jajko, lekko ubite225 ml
mleka85 g
masła, rozpuszczonego
Cynamonowy cukier:2 łyżeczki mielonego
cynamonu75 g jasnego, miałkiego
brązowego cukru (soft light brown sugar)Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i
brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawiamy.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier mieszamy w dużej misce. Do dzbanka wlewamy
mleko,
jajko i rozpuszczone
masło. Mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi, krótko, tak aby tylko się połączyły.Kładziemy po jednej łyżce masy, do przygotowanych papilotek.
Potem posypujemy czubatą łyżeczką
cynamonowego cukru i przykrywamy to warstwą pozostałej masy. Można dodatkowo drewnianym szpikulcem do szaszłyków lekko zamieszać masę, by uzyskać efekt marmuru.Pieczemy przez 18-20 minut, aż muffiny urosną i lekko się zrumienią. Studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.Przepis z książki C.Atkinson "Muffins Galore"