ßßß Cookit - przepis na Muffiny z cynamonowym cukrem

Muffiny z cynamonowym cukrem

nazwa

Wykonanie

Zawsze gdy potrzebny mi jest jakiś ekspresowy wypiek zabieram się za muffiny. Proste w wykonaniu, szybkie w upieczeniu, na dodatek nie potrzeba czekać by wystygły, bo najlepsze są jeszcze na ciepło. Muffiny z cynamonowym cukrem przygotujemy więc w pół godziny - łącznie z pieczeniem. Otrzymamy mięciutkie babeczki z zawijasami z cynamonowego cukru. Cynamon w połączeniu z miałkim brązowym cukrem jest naprawdę wyśmienity i nawet osoby nie lubiące cynamonu nie powinny marudzić.
250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
110 g drobnego cukru
1 jajko, lekko ubite
225 ml mleka
85 g masła, rozpuszczonego
Cynamonowy cukier:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
75 g jasnego, miałkiego brązowego cukru (soft light brown sugar)
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawiamy.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy w dużej misce. Do dzbanka wlewamy mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy. Mokre składniki mieszamy z suchymi, krótko, tak aby tylko się połączyły.
Kładziemy po jednej łyżce masy, do przygotowanych papilotek. Potem posypujemy czubatą łyżeczką cynamonowego cukru i przykrywamy to warstwą pozostałej masy. Można dodatkowo drewnianym szpikulcem do szaszłyków lekko zamieszać masę, by uzyskać efekt marmuru.
Pieczemy przez 18-20 minut, aż muffiny urosną i lekko się zrumienią. Studzimy przez 10 minut w foremce, po czym wyjmujemy na kratkę. Podajemy ciepłe lub zimne.
Przepis z książki C.Atkinson "Muffins Galore"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/05/muffiny-z-cynamonowym-cukrem.html