Wykonanie
Share the post "
Cynamonowe muffiny pączkowe z powidłami śliwkowymi"Świetny pomysł na substytut pączka na ostatnią chwilę przed tłustym czwartkiem dla zapracowanych. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a efekt pyszny. Muffiny są puszyste i słodkie z posmakiem
cynamonu, a nadzienie można zmodyfikować wg własnych upodobań ( u mnie akurat
powidła śliwkowe).
Cynamonowe muffiny pączkowe z powidłami śliwkowymi (12 szt.)Składniki:210 g
mąki1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
cynamonu1/3 szklanki roztopionego
masła150 g
cukru1
jajko3/4 szklanki
mleka12 łyżeczek
powideł śliwkowychSkładniki na posypkę:50 g roztopionego
masła70 g
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 180 oC a formę do muffinek wyłóż papilotkami.W jednej misce wymieszaj przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
gałkę muszkatołową i odłóż.W misce miksera umieść
masło,
jajko,
mleko,
cukier i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.Do składników mokrych dodaj wymieszane składniki suche i miksuj tylko do momentu połączenia składników.Włóż po łyżce masy do przygotowanych papilotek, następnie włóż po łyżeczce powideł i dopełnij wszystkie papilotki resztą masy.Przełóż formę do piekarnika i piecz 20-25 min (do suchego patyczka).Wymieszaj pozostały
cukier z
cynamonem na posypkę i przygotuj roztopione
masło.Wyjmij upieczone muffiny z piekarnika i jeszcze gorące posmaruj
masłem i posyp przygotowaną posypką. Odstaw do ostudzenia.Smacznego!
Share the post "
Cynamonowe muffiny pączkowe z powidłami śliwkowymi"