Wykonanie
Halloween już za niecały miesiąc.
Dyniowe ciasteczka, które są proste i szybkie w przygotowaniu z pewnością sprawdzą się na prywatkach urządzanych z tej okazji. Generalnie nie obchodzę tego święta, ale uważam, że każda okazja jest dobra by przygotować coś pysznego do jedzenia.
Potrzebne będą:2,5 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki mielonych
goździków2 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
gałki muszkatołowej0,5 szklanki
cukru1
jajko0,5 kostki
masła1 łyżeczka
cukru waniliowego1 szklanka zmiksowanej dyniNajpierw należy wymieszać ze
sobą suche składniki czyli:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
goździki,
cynamon,
sól,
gałkę muszkatołową.W osobnej misce ucieramy
masło z
cukrem, później dodajemy
dynię,
jajko i
cukier waniliowy. Ucieramy do uzyskania kremowej konsystencji, ja w tym zadaniu pomogłam sobie mikserem (z nożami, nie z trzepaczkami).Następnie łączymy suche składniki z masą. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do ok. 180 o C piekarniku przez ok. 15-20 min.
Jeśli kupiłeś dużą
dynię i nie wiesz co jeszcze z niej przygotować polecam zupę krem z dyni oraz
dynię pieczoną.