ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK Z KASZTANAMI

SERNICZEK Z KASZTANAMI

nazwa

Wykonanie

Długi czas serniczek nie gościł u mnie na śniadaniu. Przeglądając wczoraj szafkę kuchenną, przypomniałam sobie o kasztanach. W dodatku w lodówce czekał serek, którego ważność kończy się jutro. A więc? Trzeba zrobić serniczek! I tak powstał cudownie aksamitny, budyniowy sernik, którego daktylowy smak świetnie współgrał z orzechowym posmakiem kasztanów. Kasztany jadłam dzisiaj po raz pierwszy w życiu, i coś czuję, że będę je musiała niebawem znowu kupić :) Są po prostu przepyszne! Mięciutkie, jakby miodowe... tak, smakowały trochę jak miód spadziowy. Niesamowite, naprawdę polecam, bo nie da się ich porównać z niczym innym :)
Aż chciałoby się teraz znaleźć we Włoszech! Mam nadzieję, że niedługo spróbuję tych włoskich, pieczonych kasztanów :)
Daktylowo*-morelowy** serniczek z ekologicznymi kasztanami jadalnymi
* syrop daktylowy
** budyń morelowy
/przepis własny/
300 g śmietankowego twarogu dwukrotnie mielonego
20 g proszku budyniowego o smaku morelowym
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu daktylowego
kilka kasztanów (gotowanych na parze lub pieczonych)
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać budyń morelowy (dzięki niemu serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakt i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić.
Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół kasztany
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/05/552-serniczek-z-kasztanami.html