Wykonanie
Pom arańczowo*-
waniliowy** serniczek z
ricotty z
gruszką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
* ekstrakt
pomarańczowy** ekstrakt
waniliowyDelikatny, puszysty, zwarty, o mocno
waniliowym zapachu z nutą
pomarańczy. Pięknie wyrasta i nie opada, a co najważniejsze, w smaku jest zdecydowanie lepszy od sernika ze zwykłego
twarogu.A na spodzie... ułożyłam plastry
gruszki, dzięki
czemu podczas jedzenia można natrafić na słodką, soczystą niespodziankę./1 porcja/200 g
ricottyłyżka
mąki kukurydzianejduże
jajkoszczypta
solikilka kropel ekstraktu
pomarańczowego (lub
olejku)kilka kropel ekstraktu
waniliowego (j.w.)łyżeczka
masła do natłuszczenia formyłyżka
syropu daktylowego (lub innego słodzidła)pół
gruszkikandyzowany kwiat hibiskusa
Ricottę zmiksować na gładką masę z
jajkiem i
solą, dodać
mąkę kukurydzianą (dzięki niej serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakty i
syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Kwiat hibiskusa zalać wrzątkiem (dzięki temu zmięknie się "otworzy"Naczynie do zapiekania natłuścić, na dnie ułożyć plastry
gruszki.Przelać masę
serową, na wierzchu położyć kwiat hibiskusa.Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).Jeść na ciepło lub zimno :)Smacznego!