ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK Z RICOTTY

SERNICZEK Z RICOTTY

nazwa

Wykonanie

Pom arańczowo*-waniliowy** serniczek z ricotty z gruszką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
* ekstrakt pomarańczowy
** ekstrakt waniliowy
Delikatny, puszysty, zwarty, o mocno waniliowym zapachu z nutą pomarańczy. Pięknie wyrasta i nie opada, a co najważniejsze, w smaku jest zdecydowanie lepszy od sernika ze zwykłego twarogu.
A na spodzie... ułożyłam plastry gruszki, dzięki czemu podczas jedzenia można natrafić na słodką, soczystą niespodziankę.
/1 porcja/
200 g ricotty
łyżka mąki kukurydzianej
duże jajko
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (lub olejku)
kilka kropel ekstraktu waniliowego (j.w.)
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła)
pół gruszki
kandyzowany kwiat hibiskusa
Ricottę zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą, dodać mąkę kukurydzianą (dzięki niej serniczek będzie miał piękny kolor), ekstrakty i syrop daktylowy. Ponownie zmiksować.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Kwiat hibiskusa zalać wrzątkiem (dzięki temu zmięknie się "otworzy"
Naczynie do zapiekania natłuścić, na dnie ułożyć plastry gruszki.
Przelać masę serową, na wierzchu położyć kwiat hibiskusa.
Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/485-serniczek-z-ricotty.html