Wykonanie
W końcu udało mi się dostać do komputera z internetem i
mogę wrzucić obiecane
ciasteczka :) To moja tegoroczna propozycja dla tych, którzy obchodzą walentynki lub po prostu lubią obdarowywać
bliskich słodkimi drobiazgami, bez żadnej konkretnej okazji.
Ciastka dobrze odwzorowują kształty i wgniecenia nadane przez foremkę, ale nie są całkowicie gładkie. Powstają w nich malutkie pęknięcia nadające rustykalnego uroku. Po wystygnięciu
ciastka stają się bardzo twarde i nadają się do długiego przechowywania w puszce. Nie wiem jednak, czy przetrwają dłużej niż kilka dni, bo są bardzo smaczne ;)Tutaj sposób na przyrządzenie domowego golden
syrupu.Składniki:220 g jasnego lub ciemnego
brązowego cukru3 łyżki golden
syrupuszczypta
soli1 duże
jajkołyżeczka ekstraktu
waniliowego115 g miękkiego
masła340 g
mąkiCukier, golden
syrup,
jajko i ekstrakt
waniliowy wymieszać w dużej misce i pozostawić na kilka minut. Dodać posiekane na kawałki
masło,
mąkę i
sól, zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką i wycinać
ciasteczka o grubości ok. 4 mm. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 ºC, do zrumienienia.Smacznego!
Źródło przepisu: http://www.simplebites.net/