ßßß Cookit - przepis na Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem

Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Leniwe, weekendowe śniadanie . Życie tak się układa, że rzadko jemy razem poranny posiłek. Tym bardziej cieszy kiedy możemy spokojnie usiąść razem przy stole i zjeść coś dobrego. Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru.
Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie.
Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje.
Zwróćcie jeszcze uwagę na zielone grzybki, piękne ceramiczne pojemniczki na przyprawy widoczne na niektórych zdjęciach. Sprezentowała mi je Ulla z Kuchni na Wzgórzu mówiąc, że kiedy zobaczyła je w sklepie wiedziała od razu do kogo powinny należeć. Dziękuję Ulla, są cudne!
Małe zapiekanki jajeczne ze szpinakiem
czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia
składniki na 6 sztuk/2 porcje:
3 jajka
1 nieduża szalotka
1 łyżeczka masła
70 g świeżego szpinaku
50 g śmietanki kremówki 30%
50 g sera - u mnie kremowy dojrzewający
do smaku - sól, sos piri piri, pieprz mielony
dodatkowo - szczypiorek
do formy - 1 łyżeczka masła
Szpinak opłukałam i dobrze osączyłam. Liście pokroiłam w grube paski. Szalotkę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam masło. Zeszkliłam szalotkę, dodałam szpinak i smażyłam mieszając kilka chwil aż się skurczył, odstawiłam. Ser pokroiłam w kosteczkę.
Jajka wybiłam do miski, roztrzepałam porządnie. Dodałam śmietankę, ser i przesmażony szpinak. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i odrobiną piri piri, wymieszałam dokładnie. Do wgłębień standardowej formy na muffiny nalewałam masę jajeczną sprawiedliwie ją rozdzielając na 6 porcji. W każdej foremce powinno być jej nie więcej ja do 3/4 wysokości bo podczas pieczenia całość wyrośnie. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 20 minut. Podałam od razu po upieczeniu posypując świeżym, posiekanym szczypiorkiem.
Formę do zapiekania jajek trzeba wysmarować wewnątrz masłem a po upieczeniu delikatnie oddzielić brzegi frittaty szpatułką. Podczas pieczenia masa jajeczna wyrasta a po wyjęciu opada i to normalne zjawisko więc nie martwcie się nim.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/07/sniadanie-jajka-mini-frittaty-ze.html