Wykonanie
Rodzice zawsze powtarzali, że śniadanie jest najważniejsze! Wstyd się przyznać, ale w tygodniu, nie zawsze uda mi się je zjeść przed wyjściem do pracy… W weekendy natomiast nie wyobrażam sobie, aby nie rozpocząć dnia od solidnego i pysznego śniadania! Omlet, który dzisiaj usmażyłam starczy dla całej rodziny! Nafaszerowany jest zdrowym
szpinakiem i pysznym
serem camembert. Początkowo miałam dziś przygotować omlet na słodko (który obiecuję pojawi się;) ), ale jak to czasami bywa zmieniłam zdanie i zaserwowałam omlet wytrawny. P.s. proponuje przygotować sobie 2 patelnie. Dzięki temu nie będzie problemu z obróceniem omletu i usmażeniem go z obu stron :)

Składniki:4 porcje5
jajek100 g
sera camembert150 g
świeżego szpinakupół pęczka
szczypiorku3 ząbki
czosnku2 łyżki
śmietanki kremówki2 łyżki
mąki1,5 łyżki
masłasólpieprzWykonanie:
Ser camembert kroimy w miarę możliwości w kostkę.
Szczypiorek siekamy.
Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i dokładnie mieszamy ze
śmietanką i
mąką. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy do
jajek camembert i
szczypiorek.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła.
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy. Po chwili dodajemy
szpinak. Mieszamy. Gdy
woda ze
szpinaku odparuje, wylewamy
jajka. Próbujemy rozłożyć
szpinak i
ser równomiernie po całej patelni. Gdy spód zacznie się ścinać, możemy lekko podważać boki omleta, tak aby masa jajeczna spłynęła nam pod spód.W międzyczasie na drugiej (nieco większej) patelni rozpuszczamy
masło. Gdy zacznie skwierczeć, przerzucamy na nią omleta, z poprzedniej patelni, tak aby mógł się ściąć z drugiej strony. Tak przygotowanego omleta możemy nawet pokroić jak pizzę ;)Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ! :)