Wykonanie
Składniki (6 porcji):kruche ciasto:250 g
mąki (wg uznania: pszennej, razowej w wersji fit)150 g
masła, schłodzonego1 łyżeczka
soli1
jajkonadzienie:150-200 g
pieczarek120 g
sera brie (całe opakowanie)330 ml
śmietany 30%szczypiorekpieprz,
sólDo tarty o średnicy 24 cm wykorzystamy połowę ilości ciasta kruchego (około 270 g). Resztę można przechować w lodówce przez 7 dni lub zamrozić na 3 miesiące.ciasto kruche :
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Robimy w nim wgłębienie, dodajemy pokrojone w kosteczkę
masło,
sól oraz wbijamy
jajko. Zagarniamy palcami
mąkę do środka, rozcierając ją palcami z
masłem. Wlewamy 1 łyżkę
wody lub
mleka i szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Dzielimy ciasto na dwie części, zawijamy w dwa kawałki przeźroczystej folii i wkładamy do lodówki na godzinę. Do tarty wykorzystamy jedną połówkę kruchego ciasta.Z lodówki wyjmujemy jedną połówkę ciasta i rozwałkowujemy ją na podsypanej
mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawijamy ciasto na wałek i tak przenosimy je do formy (jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę).
Ciastem wykładamy dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem, wstawiamy do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.Formę nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypujemy
suchą fasolę,
ryż lub
migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy papier lub folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).nadzienie :
pieczarki kroimy w plasterki,
ser w kostkę,
śmietanę mieszamy z
pieprzem,
solą i posiekanym drobno
szczypiorkiem. Na podpieczony kruchy spód wykładamy
pieczarki, posypujemy
serem i całość zalewamy
śmietaną. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut, lub do momentu gdy wierzch będzie złoty. Dekorujemy
rukolą. Podajemy po ostygnięciu.