Wykonanie
Leniwe, weekendowe śniadanie . Życie tak się układa, że rzadko jemy razem poranny posiłek. Tym bardziej cieszy kiedy możemy spokojnie usiąść razem przy
stole i zjeść coś dobrego.
Jajka na śniadanie to u nas częste danie, ale dzisiaj zamiast robić jajecznicę zapiekłam je w foremkach. I nawet dodany
szpinak nie popsuł Żarłoczkowi humoru.Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast
szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np.
groszek albo kawałeczki
wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami
kiełbasy lub
szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie.Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje.Zwróćcie jeszcze uwagę na zielone
grzybki, piękne ceramiczne pojemniczki na
przyprawy widoczne na niektórych zdjęciach. Sprezentowała mi je Ulla z Kuchni na Wzgórzu mówiąc, że kiedy zobaczyła je w sklepie wiedziała od razu do kogo powinny należeć. Dziękuję Ulla, są cudne!

Małe zapiekanki jajeczne ze
szpinakiemczas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczeniaskładniki na 6 sztuk/2 porcje:3
jajka1 nieduża
szalotka1 łyżeczka
masła70 g
świeżego szpinaku50 g
śmietanki kremówki 30%50 g
sera - u mnie kremowy dojrzewającydo smaku -
sól, sos
piri piri,
pieprz mielonydodatkowo -
szczypiorekdo formy - 1 łyżeczka
masła





Szpinak opłukałam i dobrze osączyłam. Liście pokroiłam w grube paski.
Szalotkę obrałam, posiekałam. Na patelni rozgrzałam
masło. Zeszkliłam
szalotkę, dodałam
szpinak i smażyłam mieszając kilka chwil aż się skurczył, odstawiłam.
Ser pokroiłam w kosteczkę.
Jajka wybiłam do miski, roztrzepałam porządnie. Dodałam
śmietankę,
ser i przesmażony
szpinak. Doprawiłam do smaku
solą,
pieprzem i odrobiną
piri piri, wymieszałam dokładnie. Do wgłębień standardowej formy na muffiny nalewałam masę jajeczną sprawiedliwie ją rozdzielając na 6 porcji. W każdej foremce powinno być jej nie więcej ja do 3/4 wysokości bo podczas pieczenia całość wyrośnie. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekałam ok. 20 minut. Podałam od razu po upieczeniu posypując świeżym, posiekanym
szczypiorkiem.Formę do zapiekania
jajek trzeba wysmarować wewnątrz
masłem a po upieczeniu delikatnie oddzielić brzegi frittaty szpatułką. Podczas pieczenia masa jajeczna wyrasta a po wyjęciu opada i to normalne zjawisko więc nie martwcie się nim.
