Wykonanie
Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu
rybnego zobaczyłam piękne, świeże
pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną
rybę. Żarłoczek lubi
pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje.Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym
stole na pewno jak zwykle będzie tradycyjny smażony
karp, ale myślę, że tak przygotowany
pstrąg też by pasował do świątecznego menu i dlatego polecam Wam ten przepis. Zamiast
ryżu czerwonego możecie użyć brązowego.Zobacz także przepis na Zielonego
łososiaczas przygotowania : ok. 45 minutskładniki na 3-4 porcje :1
pstrąg łososiowy o wadze ok. 1 kg80 g czerwonego
ryżu3-4 większe
pieczarkikawałek niezbyt grubego
pora, dł. ok. 8-10 cm1 łyżka
masła klarowanego2 łyżeczki
soku z cytryny1
żółtko jajka kurzego2 łyżki
migdałów obranych i posiekanych grubodo smaku -
sól,
pieprz biały mielony
sposób przygotowania :
rybę oczyściłam - wypatroszono mi ją w sklepie więc tylko oskrobałam łuseczki. Umyłam dokładnie usuwając jeszcze oczy i skrzela. Przy pomocy
ostrego cienkiego noża wycięłam 2 duże filety. Najpierw nacięłam skórę wzdłuż grzbietu
ryby a
potem delikatnie oddzielałam
mięso zsuwając nóż po szkielecie. Z filetów odcięłam też płetwy i szczypcami usunęłam ości znajdujące się w
mięsie wzdłuż środkowej linii fileta. Z głowy, szkieletu i tych wszystkich odciętych dla wyrównania kawałeczków radzę ugotować
wywar na zupę.
Ryż przepłukałam, zalałam ok. 3/4 szkl.
wody i gotowałam kilka minut aż zmiękł. Odcedziłam.
Pieczarki i
pora dokładnie oczyściłam.
Pora pokroiłam w cienkie półplasterki a
grzyby w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzałam
masło. Wrzuciłam
pieczarki i chwilę smażyłam aż nieco odparowały. Dodałam
pora i smażyłam jeszcze chwilę. Przestudziłam. Zawartość patelni połączyłam z ugotowanym
ryżem,
żółtkiem i
sokiem z cytryny. Doprawiłam do smaku
solą oraz
pieprzem i dokładnie wymieszałam.Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i posmarowałam go lekko
olejem. Filety z
pstrąga oprószyłam
solą i
białym pieprzem. Na desce ułożyłam jeden filet, skórą do dołu. Na
rybę nałożyłam grubą warstwę farszu i przykryłam drugim płatem
ryby tak żeby skóra była na wierzchu. Delikatnie związałam całość sznureczkiem kuchennym w kilku miejscach. Tak przygotowany pakunek przełożyłam na naszykowaną blaszkę. Skórę
ryby w wierzchu też posmarowałam
olejem.Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół. Piekłam 20 minut, ale na kilka minut przed końcem włączyłam termoobieg.Upieczoną
rybę przełożyłam na półmisek i dopiero na nim pokroiłam poprzecznie na porcje. Podałam z surówką.