ßßß Cookit - przepis na Halibut w panierce migdałowej z porem na maśle i ziemniakami

Halibut w panierce migdałowej z porem na maśle i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do przyrządzenia pysznego halibuta w chrupiącej panierce migdałowej z duszonym porem na maśle oraz smażonymi młodymi ziemniaczkami w ziołach.
Składniki:
4 porcje halibuta (filet)
1 jajko
1 garść zmielonych migdałów
2 pory
1 łyżka masła
sól morka
pieprz biały i czerwony
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Umyte, osuszone kawałki halibuta lekko oprószyć solą i białym pieprzem. Obtoczyć w rozmąconym jajku, a następnie opanierować w mielonych migdałach. Smażyć na gorącej oliwie z obydwu stron na kolor złocisty. Przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. W osobnym garnku umyte, oczyszczone, pokrojone w talarki pory lekko podsmażyć na maśle z odrobiną soli morskiej i pieprzu, tak aby nie straciły koloru i jędrności. Młode ziemniaki dobrze umyć, podgotować w wodzie (około 5 minut) przekroić na polówki i podsmażyć na oliwie z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do zrumienienia się.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2015/05/halibut-w-panierce-migdaowej-z-porem-na.html