ßßß
Szparagi nie należą do moich ulubionych warzyw, ale jedno trzeba im przyznać - pięknie prezentują się na talerzu! :) Są też niskokaloryczne. Zielone szparagi to kwintesencja majowej kuchni - lekko, zielono, elegancko. Zapieczone z jajkiem stanowią dobre towarzystwo dla świeżej, pełnoziarnistej bagietki, ziemniaków z wody lub dla sztuki mięsa, jeśli ktoś jest mięsożerny. I choć od szparagów wolę swojską fasolkę szparagową, to grzechem byłoby nie przyrządzić tego warzywa, kiedy jest na nie sezon. Tym bardziej, że sezon jest krótki.A już niedługo - truskawki! :)Składniki:pęczek cienkich, zielonych szparagów3-4 jajka2 łyżki oliwy z oliwekłyżka masłasól,grubo mielony biały pieprzPrzygotowanie:1. Szparagi umyć i przyciąć - odciąć twarde końcówki, zalać wrzątkiem, a po 2 minutach przepłukać w bardzo zimnej wodzie (nie stracą koloru).2. Do miski wlać oliwę, wsypać sól, wrzucić szparagi i dokładnie wymieszać.3. Na dno naczynia żaroodpornego/ blachy/formy wyłożyć masło, ułożyć szparagi, posypać pieprzem, wbić jajka.4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu ścięcia się jajek. Ja zapiekałam całość ok. 25 minut, bo nie lubię płynnego żółtka.Dobrze smakuje na ciepło, ale na zimno, z dodatkiem np. sosu czosnkowego i pieczywa też jest niezłe :)