Wykonanie
Szparagi nie należą do moich ulubionych warzyw, ale jedno trzeba im przyznać - pięknie prezentują się na talerzu! :) Są też niskokaloryczne.
Zielone szparagi to kwintesencja majowej kuchni - lekko, zielono, elegancko. Zapieczone z
jajkiem stanowią dobre towarzystwo dla świeżej, pełnoziarnistej
bagietki,
ziemniaków z
wody lub dla
sztuki mięsa, jeśli ktoś jest mięsożerny. I choć od
szparagów wolę swojską
fasolkę szparagową, to grzechem byłoby nie przyrządzić tego warzywa, kiedy jest na nie sezon. Tym bardziej, że sezon jest krótki.A już niedługo -
truskawki! :)Składniki:pęczek cienkich,
zielonych szparagów3-4
jajka2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
masłasól,grubo mielony
biały pieprzPrzygotowanie:1.
Szparagi umyć i przyciąć - odciąć twarde końcówki, zalać wrzątkiem, a po 2 minutach przepłukać w bardzo zimnej wodzie (nie stracą koloru).2. Do miski wlać
oliwę, wsypać
sól, wrzucić
szparagi i dokładnie wymieszać.3. Na dno naczynia żaroodpornego/ blachy/formy wyłożyć
masło, ułożyć
szparagi, posypać
pieprzem, wbić
jajka.4. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu ścięcia się
jajek. Ja zapiekałam całość ok. 25 minut, bo nie lubię płynnego
żółtka.Dobrze smakuje na ciepło, ale na zimno, z dodatkiem np.
sosu czosnkowego i
pieczywa też jest niezłe :)