Wykonanie
Choć jeden raz, w sezonie, ale muszą być.
Szparagi w towarzystwie
jajka. Wybrałam sadzone, ale może być w koszulce.Składniki na 3 porcje:1 pęczek
zielonych szparagówłyżka
oliwy6
jajekłyżka klarowanego
masła4
jajka, do sosu100 g
masła2 łyżki
soku z cytrynysól i
biały pieprzSzparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki (przykładam nóż, jadąc od końca i nacinam w miejscu, gdzie gładko "wchodzi"), zielonych nie obieram. Rozgrzać grillową patelnię z łyżką
oliwy. Ułożyć
szparagi i grillować, około 2 minuty z każdej strony. Wcześniej roztopić
masło. Zebrać pianę i jeszcze raz podgrzać. W miseczce rozetrzeć
żółtka z
sokiem z cytryny. Stopniowo wlewać gorące
masło, ciągle mieszając rózgą. Doprawić
morską solą i
białym pieprzem.
Jajka smażyć na łyżce klarowanego
masła, pod przykryciem, wtedy
białko ścina się szybciej od
żółtka.Na talerzu rozlać 4 łyżki sosu, położyć na nim grillowane
szparagi i zwieńczyć
jajkiem.