Pyszne te szparagi... oj pyszne... a ten sos holenderski... wspaniały!! Po dodaniu grzanek oraz jajka sadzonego - rzec można "niebo w gębie" :) :) Niestety danie w uwagi na dużą ilość żółtek, mocno kaloryczne.SKŁADNIKI na 2 porcje:pęczek zielonych szparagówodrobina oliwy do smażenia/grillowaniakajzerka2 jajkasos holenderski : przepis tu: Sos holenderski; przepis z: Kwestia smaku (ja zrobiłam z połowy podanych w oryginalnym przepisie składników)2 żółtka50g dobrego masła3 łyżki soku z cytrynybiały pieprzsólZagotować wodę w wysokim garnku. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów i wrzucić do wrzątku. Gotować około 2 minuty. Odcedzić i wystudzić.Na patelni lub patelni grillowej rozgrzać odrobinę oliwy i ułożyć szparagi. Smażyć/ grillować około 4-5 minut.W tym czasie przygotować również grzanki jajeczne: roztrzepać jajko i obtoczyć w nim kromki bułki. Następnie usmażyć na patelni (ja smażyłam razem ze szparagami) na rumiano z obu stron. Na koniec usmażyć jajko sadzone.Szparagi podać polane obficie przygotowanym wcześniej sosem holenderskim, grzankami i jajkiem sadzonym.SMACZNEGO