Wykonanie
Dziś kolejny pyszny, domowy jabłecznik . Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Połączenie
owoców i budyniu w cieście jest bardzo udane co sprawdziłam już wiele
razy m.in. w przepisie na Torcik
waniliowy z
gruszkami .Szarlotki i w ogóle ciasta z
owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości. Koniecznie upieczcie taki jabłecznik w domu !
Jabłecznik z
budyniemZainspirował mnie przepis znaleziony u Arabeskiczas przygotowania : ok. 30 minut + czas schłodzenia ciasta + czas pieczeniaskładniki :CIASTO - 350 g
mąki pszennej krupczatki150 g
mąki pszennej tortowej140 g zwykłego
cukru250 g
masła albo
margaryny1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru waniliowego1/3 łyżeczki
soli2 średnie
jajkaMASA BUDYNIOWA - 1 l
mleka3 op. budyniu
waniliowego w proszku, takiego na 1/2 l
mleka każdy100 g
cukru zwykłego30 g
masła albo
margaryny1 kg
jabłek - u mnie szara renetaew. trochę
cukru pudru do posypania wierzchu
sposób przygotowania : do miski wsypałam obie
mąki - użyłam tych dwóch rodzajów bo miałam je pod ręką, ale spokojnie można użyć tylko krupczatki albo tylko tortowej. Do
mąki dodałam
sól,
cukier zwykły,
waniliowy i
proszek do pieczenia. Dorzuciłam pokrojone na nieduże kawałki
masło i roztarłam wszystko aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam
jajka i zagniotłam ciasto. Gdyby Wasze ciasto było za suche i kruszyło się można dodać nieco gęstej
śmietany.
Ciasto podzieliłam na dwie, mniej więcej równe części. Obie zawinęłam w folię, ale jedną schowałam do zamrażalnika a drugą schłodziłam po prostu przez pół godziny w lodówce. Następnie tą mniej schłodzoną wylepiłam dno formy o wym. 22x34 cm. Ciasto jest dość lepkie więc pomagałam sobie małym wałeczkiem posypywanym
mąką. Formę z
ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 15 minut.Kiedy ciasto się piekło ugotowałam
budyń. 3/4 l
mleka zagotowałam w garnku razem z
cukrem i
masłem. W pozostałej części rozmieszałam dokładnie proszek budyniowy. Wlałam do do wrzącego
mleka i gotowałam cały czas mieszając rózgą przez ok. 3-4 minuty aż
budyń mocno zgęstniał.Przyszykowałam też
jabłka. Obrałam je, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na kawałki - takie mniej więcej 2x2 cm, ale nie muszą być równe.Na podpieczony, gorący spód ciasta wysypałam
jabłka. Na nie wyłożyłam gorący
budyń a na
budyń starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach zamrożoną część ciasta. Trzeba to robić po kolei, ale dość sprawnie żeby ciasto na wierzchu nie rozpuściło się zupełnie. Formę z
ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam ok. 60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka.Po upieczeniu trzeba ciasto dobrze wystudzić a nawet trochę schłodzić żeby podczas krojenia masa budyniowa nie mazała się. Wierzch można oprószyć nieco
cukrem pudrem.