ßßß Cookit - przepis na Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem

Znowu szarlotka ? Jabłecznik z budyniem

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny pyszny, domowy jabłecznik . Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Połączenie owoców i budyniu w cieście jest bardzo udane co sprawdziłam już wiele razy m.in. w przepisie na Torcik waniliowy z gruszkami .
Szarlotki i w ogóle ciasta z owocami nigdy nam się nie znudzą. Są wilgotne, smaczne a w dzisiejszym masa budyniowa dodatkowo wzbogacą smak oraz konsystencję całości. Koniecznie upieczcie taki jabłecznik w domu !
Jabłecznik z budyniem
Zainspirował mnie przepis znaleziony u Arabeski
czas przygotowania : ok. 30 minut + czas schłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki :
CIASTO - 350 g mąki pszennej krupczatki
150 g mąki pszennej tortowej
140 g zwykłego cukru
250 g masła albo margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/3 łyżeczki soli
2 średnie jajka
MASA BUDYNIOWA - 1 l mleka
3 op. budyniu waniliowego w proszku, takiego na 1/2 l mleka każdy
100 g cukru zwykłego
30 g masła albo margaryny
1 kg jabłek - u mnie szara reneta
ew. trochę cukru pudru do posypania wierzchu
sposób przygotowania : do miski wsypałam obie mąki - użyłam tych dwóch rodzajów bo miałam je pod ręką, ale spokojnie można użyć tylko krupczatki albo tylko tortowej. Do mąki dodałam sól, cukier zwykły, waniliowy i proszek do pieczenia. Dorzuciłam pokrojone na nieduże kawałki masło i roztarłam wszystko aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajka i zagniotłam ciasto. Gdyby Wasze ciasto było za suche i kruszyło się można dodać nieco gęstej śmietany.
Ciasto podzieliłam na dwie, mniej więcej równe części. Obie zawinęłam w folię, ale jedną schowałam do zamrażalnika a drugą schłodziłam po prostu przez pół godziny w lodówce. Następnie tą mniej schłodzoną wylepiłam dno formy o wym. 22x34 cm. Ciasto jest dość lepkie więc pomagałam sobie małym wałeczkiem posypywanym mąką. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 15 minut.
Kiedy ciasto się piekło ugotowałam budyń. 3/4 l mleka zagotowałam w garnku razem z cukrem i masłem. W pozostałej części rozmieszałam dokładnie proszek budyniowy. Wlałam do do wrzącego mleka i gotowałam cały czas mieszając rózgą przez ok. 3-4 minuty aż budyń mocno zgęstniał.
Przyszykowałam też jabłka. Obrałam je, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na kawałki - takie mniej więcej 2x2 cm, ale nie muszą być równe.
Na podpieczony, gorący spód ciasta wysypałam jabłka. Na nie wyłożyłam gorący budyń a na budyń starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach zamrożoną część ciasta. Trzeba to robić po kolei, ale dość sprawnie żeby ciasto na wierzchu nie rozpuściło się zupełnie. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam ok. 60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka.
Po upieczeniu trzeba ciasto dobrze wystudzić a nawet trochę schłodzić żeby podczas krojenia masa budyniowa nie mazała się. Wierzch można oprószyć nieco cukrem pudrem.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/10/znowu-szarlotka-jabecznik-z-budyniem.html