ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z tonką i kwiatkami

Szarlotka z tonką i kwiatkami

nazwa

Wykonanie

Byliśmy w sobotę z wizytą u znajomych. Zapraszając obiecali szarlotkę z lodami, więc Żarłoczek cieszył się bardzo bo to jego ulubione ciasto. Przyznam, że i mnie bardzo smakowała - tak bardzo, że szybko zanotowałam przepis. A koleżanka, gospodyni wieczoru, była bardzo zadowolona bo twierdzi, że nie bardzo umie piec co według mnie wcale nie jest prawdą. Ma dziewczyna dobry smak i gdyby tylko chciała i miała więcej czasu to tworzyłaby takie cuda, że oko by wszystkim zbielało, jestem pewna :) Stąd mój apel do wszystkich nie wierzących w swoje umiejętności - więcej wiary, kochani, bo najprawdopodobniej zbyt nisko się cenicie.
A mój Żarłoczek, mimo że zjadł w gościach aż 3 duże kawałki, już następnego dnia dopominał się żebym i ja upiekła szarlotkę. No to upiekłam bo przepis przecież wzięłam, ale zrobiłam własną wersję tego pysznego ciasta. I powiem Wam, że nie było jej już zanim dobrze wystygła tak się panowie dobrze nią zaopiekowali - dobrze, że załapałam się choć na jeden kawałeczek . . .
Szkoda, że przez bloga nie mogę Wam przekazać zapachu - powiem więc tylko, że był boski :) Do aromatyzowania ciasta pod jabłka użyłam ziarna tonki, które dostałam od koleżanki z zagranicy - Jolu, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję :) Ponieważ mam takich ziaren kilka więc jeszcze pojawią się na blogu a jak wyglądają możecie zobaczyć na zdjęciu niżej - są wielkości dużych rodzynek.
czas przygotowania : 20 minut + 45/60 minut pieczenie
składniki na 8 porcji:
280-300 g mąki pszennej - u mnie luksusowa, ale koleżanka piecze z takiej t.650
6 g proszku do pieczenia
170 g cukru zwykłego
100 g masła albo margaryny
2 szczypty soli
2 jajka
1/2 szt. dużego nasiona tonki albo 1 op. cukru waniliowego
2 łyżeczki kakao naturalnego
1 l duszonych jabłek ze słoika - własnej roboty
3 szczypty startej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru pudru do posypania wierzchu
sposób przygotowania : do miski przesiałam mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam cukier, zimne masło i tonkę, którą starłam na drobnej tarce - tonka pachnie pięknie, wanilią i rumem i nadała ciastu bardzo przyjemnego aromatu. Roztarłam wszystko jak na kruszonkę. Wbiłam jajka i zagniotłam ciasto. Ok. 1/3 oderwałam i dodałam do niej kakao.
Ciastem ciasnym wylepiłam tortownicę śr. 21 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia, tworząc rant wysoki na ok. 4 cm. Na surowe ciasto wyłożyłam lekko słodzone duszone jabłka ze słoika mieszając je ze skórką pomarańczową. Z ciasta ciemnego, grubo wałkowanego na stolnicy lekko posypanej mąką, wycięłam kwiatki, które ułożyłam na wierzchu. Szarlotkę piekłam ok. 40 - 60 minut w piekarniku nagrzanym co 180 st. C grzanie góra/dół z termoobiegiem, ale przypominam, że piekarniki różnie pieką i trzeba uważać żeby nie przypalić spodu albo góry. Po przestudzeniu wyjęłam ciasto z formy i lekko oprószyłam cukrem pudrem.
Jeśli ktoś chce niech pominie kakao i robienie kwiatków a mniejszą część po prostu schłodzi i zetrze na jabłka - szarlotka będzie równie pyszna :)
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/szarlotka-z-tonka-i-kwiatkami.html