Wykonanie
Szybkie i łatwe do zrobienia, bardzo sympatyczne rogaliki, z tych, co mogłyby się nazywać "Jeden za drugim" :))Z podanej porcji wyszło mi 40 sztuk rogalików.
200 gramów
twarogu (dałam półtłusty)200 gramów
masła lub
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soli1
jajo300 gramów
mąki pszennejokoło 3/4 słoiczka powideł lub
marmoladycukier puder do posypania
Ser przepuszczamy przez praskę, dodajemy do niego
cukier,
cukier waniliowy,
jajo,
sól, stopniowo dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, zagniatamy kruche ciasto.Dzielimy je na 5 równych części.
1 część zostawiamy sobie na blacie, resztę chowamy do lodówki.Na podsypanym
mąką blacie z ciasta wałkujemy placek o grubości około 0,5 cm.Dzielimy go na 8 trójkątów, na każdym układamy około 0,5 - 1/3 łyżeczki powideł lub
marmolady, zawijamy i formujemy rogalik.Rogaliki układamy w mniej więcej 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.To samo robimy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni pierniku do uzyskania złotego koloru ( u mnie około 16 minut).Następnie posypujemy je
cukrem pudrem.