ßßß
200 gramów twarogu (dałam półtłusty)200 gramów masła lub margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta soli1 jajo300 gramów mąki pszennejokoło 3/4 słoiczka powideł lub marmoladycukier puder do posypaniaSer przepuszczamy przez praskę, dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy, jajo, sól, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zagniatamy kruche ciasto.Dzielimy je na 5 równych części.
1 część zostawiamy sobie na blacie, resztę chowamy do lodówki.Na podsypanym mąką blacie z ciasta wałkujemy placek o grubości około 0,5 cm.Dzielimy go na 8 trójkątów, na każdym układamy około 0,5 - 1/3 łyżeczki powideł lub marmolady, zawijamy i formujemy rogalik.Rogaliki układamy w mniej więcej 3 cm odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.To samo robimy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni pierniku do uzyskania złotego koloru ( u mnie około 16 minut).Następnie posypujemy je cukrem pudrem.