ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczne pączki / racuchy z jabłkami. Apple Fritters.

Błyskawiczne pączki / racuchy z jabłkami. Apple Fritters.

nazwa

Wykonanie

Zrobienie domowych pączków jest proste, lecz wymaga trochę czasu, ponieważ ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Kiedy zaś mamy ochotę na coś słodkiego, zwykły racuch to po prostu nie to! Poniższy przepis łączy ze sobą pączki - pod względem metody smażenia oraz racuchy - pod względem szybkości i łatwości przygotowania. Gdy raz ich spróbujecie, będziecie częściej wracać do tych puchatych, pełnych jabłek ciastek o zabawnie nieregularnych kształtach. Przepis na podstawie DixieCrystals .
składniki suche:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
3 łyżki masła
2/3 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jabłko (lub dwa małe - paczki powinny być pełne jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku. Studzimy. Do ochłodzonego mleka z masłem dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. dokładnie mieszamy.
W dużej misce mieszamy suche składniki. Wlewamy do nich składniki mokre, dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę ok. 1 cm x 1 cm jabłko. Dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy olej w rondlu.
Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.
Łyżką (do zupy), nabieramy porcje ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący olej.
Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.
Lukier: do jednej łyżeczki mleka dodać 5 łyżeczek cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny, utrzeć. Można dodać kroplę aromatu waniliowego.
Z tej porcji uzyskamy ok.15 pączków.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/05/Blyskawiczne-paczki-racuchy-z-jablkami-Apple.html