Wykonanie
Zrobienie domowych pączków jest proste, lecz wymaga trochę czasu, ponieważ
ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Kiedy zaś mamy ochotę na coś słodkiego, zwykły racuch to po prostu nie to! Poniższy przepis łączy ze sobą pączki - pod względem metody smażenia oraz racuchy - pod względem szybkości i łatwości przygotowania. Gdy raz ich spróbujecie, będziecie częściej wracać do tych puchatych, pełnych
jabłek ciastek o zabawnie nieregularnych kształtach. Przepis na podstawie DixieCrystals .
składniki suche:2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskładniki mokre:3 łyżki
masła2/3 szklanki
mleka2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jabłko (lub dwa małe - paczki powinny być pełne
jabłek)
olej do smażenia
cukier puder do posypania1. W rondelku rozpuszczamy
masło w
mleku. Studzimy. Do ochłodzonego
mleka z
masłem dodajemy
jajka i ekstrakt z
wanilii. dokładnie mieszamy.W dużej misce mieszamy suche składniki. Wlewamy do nich składniki mokre, dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy.Następnie dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w kostkę ok. 1 cm x 1 cm
jabłko. Dokładnie mieszamy.2. Rozgrzewamy
olej w rondlu.Aby przekonać się, czy jest wystarczająco gorący, należy wrzucić do
oleju mały kawałek ciasta. Kiedy zacznie się rumienić oznacza to, że
olej ma właściwą temperaturę. Można również zanurzyć w
oleju drewniany patyczek do szaszłyków. Bąbelki unoszące się od czubka patyczka wskazywać będą, że temperatura jest już odpowiednia.Łyżką (do zupy), nabieramy porcje ciasta, które następnie delikatnie zsuwamy na gorący
olej.Pączki smażymy z obu stron na głębokim
oleju, na złoto brązowy kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy
cukrem pudrem. Możemy je także polukrować.
Lukier: do jednej łyżeczki
mleka dodać 5 łyżeczek
cukru pudru i kilka kropel
soku z cytryny, utrzeć. Można dodać kroplę
aromatu waniliowego.Z tej porcji uzyskamy ok.15 pączków.