Wykonanie
Co powiecie na lekką odmianę tradycyjnych pączków, jedzonych w tłusty czwartek? Ja zaproponuję Wam bozener crostoi - chrupiące kwadraciki, które w smaku przypominają nasze
faworki (są trochę mniej chrupiące niż
faworki), jednak pracy z nimi jest o wiele mniej. Więc jeśli nie macie czasu na pieczenie
faworków, polecam Wam bozener crostoi. Musicie pamiętać, aby ciasto rozwałkować cienko, wtedy bozener crostoi wyjdą chrupiące. Najlepsze w dniu pieczenia.
'bozener crostoi'Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 25g
masła- 50g
cukru- 2
jajka- 125 ml
mleka- szczypta
soli- 1 łyżka spirytusu/wódki- 1 litr
olejuZe składników ugnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności dosypać
mąki. Ciasto rozwałkować dość cienko (grubość ok.2mm) i wycinać kwadraciki 3cm x 3cm. Odstawić na chwilę do napuszenia.Kwadraciki wrzucać na rozgrzany
olej (ważne jest to, aby
olej był dobrze rozgrzany, inaczej bonzener crostoi wciągnie za dużo
oleju). Smażyć na złoto po obu stronach.Usmażone kwadraciki wykładać na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe oprószyć
cukrem pudrem.Z podanych składników wyjdzie nam spora miska kwadracików.Smacznego!
* przepis pochodzi z bloga 'Śladami Słodkiej Babeczki'