Wykonanie
Jabłka w cieście kojarzą mi się z dzieciństwem, a Wam?
Owoce z ogrodu były najsmaczniejsze... och ten smak! Pamiętam jak Mama przygotowywała nam z nich różne desery, czy na przykład racuchy na obiad. I tak ni stąd ni zowąd, ostatnio przyszła chęć na
jabłka w cieście. Myślę, że to fajny pomysł na domowy deser czy podwieczorek. Smakują na ciepło i na zimno, nawet na drugi dzień w pracy. Zapraszam!
SKŁADNIKI:4 duże
jabłkasok z połowy
cytrynycukier puder lub
cukier wymieszany z
cynamonem do obtoczenia
olej lub
masło klarowane do smażeniaCiasto:1 szklanka
mąki pszennej130 ml
mleka2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenie2 łyżeczki
cukruszczypta
soliPRZYGOTOWANIE:Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę i odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na co najmniej centymetrowe plastry. Teraz małym nożykiem wykrawamy z
jabłek gniazda nasienne. W każdy plaster wmasowujemy
sok z cytryny, by
owoce nie ściemniały.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ilość taka, by sięgała przynajmniej połowy plastra
jabłka). Każdy plaster
jabłka zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoto-brązowo. Jeszcze ciepłe
jabłka obtaczamy w cukrze lub posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego!