ßßß Cookit - przepis na Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

nazwa

Wykonanie

Jabłka w cieście kojarzą mi się z dzieciństwem, a Wam? Owoce z ogrodu były najsmaczniejsze... och ten smak! Pamiętam jak Mama przygotowywała nam z nich różne desery, czy na przykład racuchy na obiad. I tak ni stąd ni zowąd, ostatnio przyszła chęć na jabłka w cieście. Myślę, że to fajny pomysł na domowy deser czy podwieczorek. Smakują na ciepło i na zimno, nawet na drugi dzień w pracy. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
4 duże jabłka
sok z połowy cytryny
cukier puder lub cukier wymieszany z cynamonem do obtoczenia
olej lub masło klarowane do smażenia
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
130 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenie
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę i odstawiamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na co najmniej centymetrowe plastry. Teraz małym nożykiem wykrawamy z jabłek gniazda nasienne. W każdy plaster wmasowujemy sok z cytryny, by owoce nie ściemniały.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ilość taka, by sięgała przynajmniej połowy plastra jabłka). Każdy plaster jabłka zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na złoto-brązowo. Jeszcze ciepłe jabłka obtaczamy w cukrze lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2016/03/jabka-w-ciescie.html