ßßß Cookit - przepis na Spaghetti a'la carbonara

Spaghetti a'la carbonara

nazwa

Wykonanie

Pasta alla carbonara to słynne danie kuchni włoskiej. Makaron górnika jest niezwykle popularnym daniem także w Polsce, ale bardzo się różni od wersji rodem z Włoch. Oryginalny przepis zawiera sos z samych żółtek albo całych jaj, oczywiście na boczku, z dodatkiem parmezanu lub pecorino i pieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti.
Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc dzisiaj nasza domowa carbonara. Zwykle przyrządza ją mój Młody i to chyba jego popisowe danie. Tym razem jednak musiałam zrobić obiad sama - dałam radę !
Zobacz inne danie makaronowe kuchni włoskiej - Penne all'amatriciana
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3-4 :
300 g makaronu spaghetti Lubella
200 g chudego wędzonego boczku
1 łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
3 żółtka
300 ml śmietanki kremówki 30 %
100 g sera pecorino
1 czubata łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/3 pęczka natki pietruszki
osolony wrzątek do gotowania makaronu
sposób przygotowania : w dużym garnku nastawiłam wodę do gotowania makaronu. Kiedy się zagotowała osoliłam ją i wrzuciłam makaron.
Boczek pokroiłam w kostkę, ser starłam na tarce o malutkich oczkach. W miseczce roztrzepałam jajka ze śmietanką, pieprzem i wsypałam większość sera - 2 łyżki zostawiłam do dekoracji. Natkę opłukałam, osuszyłam i poobrywałam listki z gałązek.
W rondlu rozgrzałam odrobinę oleju. Wrzuciłam boczek i smażyłam aż się zrumienił. Jeśli wytopi się dużo tłuszczu to lepiej go odlać. Kiedy makaron był ugotowany, a'dente czyli lekko twardawy, odcedziłam go tak mało dokładnie i od razu przełożyłam do rondla z boczkiem. Całość polałam mieszanką śmietanowo-jajeczno-serową i podgrzewałam kilka chwil mieszając aż sos zgęstniał i pokrył dobrze wszystkie kluski. Dobrze jest zachować przy odcedzaniu nieco wody z gotowania, którą w razie czego możemy dolać do potrawy gdyby za bardzo zgęstniała. Po wlaniu sosu nie podgrzewamy go potrawy zbyt mocno i długo żeby sos pozostał kremowy.
Spaghetti a'la carbonara podałam od razu po przygotowaniu posypując natką pietruszki i resztą startego pecorino. Kaloryczne, ciężkie, ale jakie pyszne !
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/09/obiad-makaron-spaghetti-ala-carbonara.html