ßßß Cookit - przepis na Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa

nazwa

Wykonanie

Wróciłam dzisiaj z pracy zmarznięta, zmęczona i głodna. Miałam ochotę na coś szybkiego i sycącego, więc szukając pomysłu na obiad, zaczęłam wertować moją pokaźną już kolekcję książek kucharskich. W związku z tym, iż zostało mi kilka żółtek z ostatniego lukru piankowego do babeczek, szukałam czegoś z tym składnikiem. Znalazłam w końcu idealne danie w książce Michela Rouxa „Jajka” – linguine alla carbonara. Linguine zastąpiłam spaghetti i fettuccine, gdyż akurat miałam końcówki tych makaronów. Danie wyszło pyszne i sycące, idealne na taki zimny wieczór. Polecam:)
Spaghetti alla carbonara wg. Michela Rouxa (4 porcje)
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g posiekanej cebuli
1 drobno posiekany ząbek czosnku
200 g cienkich plasterków wędzonego boczku
150 ml śmietany kremówki
4 żółtka
10 g posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
350 g makaronu linguine (w oryginalnym przepisie)
60 g świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Głębokie naczynie żaroodporne, w którym będziemy podawać danie, wkładamy na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 170 oC.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i na wolnym ogniu podsmażamy cebulę przez 2 min. Dodajemy czosnek,chwilę podsmażamy i przekładamy do miseczki.
Na czystej,suchej patelni lekko przyrumieniamy boczek na średnim ogniu. Przekładamy go na deskę do krojenia i kroimy na ok. centymetrowe kawałki, dodajemy go do cebuli i trzymamy w cieple.
W oddzielnej misce mieszamy śmietanę,żółtka i natkę pietruszki, lekko doprawiamy solą i pieprzem.
W dużym rondlu zagotowujemy osoloną wodę i dodajemy łyżkę oliwy. Wrzucamy makaron,gotujemy, aż będzie al dente lub taki, jaki lubimy i odsączamy.
Wyjmujemy naczynie z piekarnika, nalewamy ostatnią łyżkę oliwy i przekładamy do niego makaron.
Szybko nalewamy śmietanę z dodatkami i energicznie mieszamy. Dodajemy boczek z cebulą, posypujemy parmezanem, mieszamy i natychmiast podajemy.
Smacznego!
Share the post "Spaghetti alla carbonara wg Michela Rouxa"
Źródło:http://karmelowy.pl/spaghetti-alla-carbonara-wg-michela-rouxa