Wykonanie
Uwielbiam
makaron, szybko mam obiad, jest nieskomplikowany w przygotowaniach... Ostatnio mój połówek wyjeżdża do Włoch, no i poprosiłam o
oliwę i
parmezan;) Mam! Zrobiłam spaghetti carbonada, pyszne danie, do tego sycące. Gorąco polecam;)
Składniki:500g
makarony spaghetti420g
boczku wędzonego250g
parmezanu300ml
śmietany 36%1 duża
cebula lub 2 małe3
żółtkałyżka świeżo mielonego
czarnego pieprzu2- 3 łyżki
oliwyWykonanie:Na początku wstawiamy
wodę, solimy, gdy będzie
woda wrzała wrzucamy
makaron.W
między czasie kroimy
cebule w drobną kostkę, oraz
boczek.Na patelnię wlewamy
oliwę szklimy
cebule, dodajemy
boczek - wytapiamy.Do miski wbijamy 3
żółtka dodajemy do nich
śmietanę - mieszamy, następnie dodajemy starty
parmezan i
pieprz.Gotowy
makaron odcedzamy - nie przelewamy zimną
wodą, gorący przekładamy do miski z masą jajeczno
serową, mieszamy aż
makaron pokryje się sosem, na koniec dodajemy
boczek z
cebulą. Podajemy od razu, obsypujemy
serem, i/lub
natką pietruszki.
Smacznego!