ßßß Cookit - przepis na Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli

Sałatka. Kalafior. Ser. Zielony sos. Surówka z kalafiora, pomidorów i mozarelli

nazwa

Wykonanie

Lubię kolorowe warzywa. Piękne wyglądają na talerzu i cieszą oczy - aż chce się jeść ! Lubię też bawić się tymi kolorami, smakami, łącząc je ze sobą i zaskakując domowników. Filetowy kalafior wygląda jakby ktoś wymoczył go w denaturacie czy gencjanie. Smakuje jak zwykły, ale ten kolor jest niesamowity ! Można z niego przygotować smaczną sałatkę a ja już zastanawiam się jakby wyglądał ukiszony ?
Zobacz także przepis na Udka BBQ z kalafiorem i Kotlety z kalafiora . Ciekawe jakby wyglądały te dania gdyby białego kalafiora zamienić na kolorowego, prawda ?
czas przygotowania : 15 minut
składniki na 3-4 porcje :
1,5 szkl. posiekanego kwiatu kalafiora fioletowego
1/2 cebuli czerwonej
1/2 małego jabłka
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego
garść listków czerwonej bazylii
do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
1 op. mozerelli z małych kulkach
2 pomidory żółte typu jajko
SOS - kilka łyżek oleju rzepakowego
1-2 łyżeczki octu jabłkowego
garść młodych listków szpinaku
kilka gałązek koperku
do smaku - sól, cukier, pieprz mielony kolorowy
sposób przygotowania : wszystkie warzywa oczyściłam, opłukałam i osączyłam dokładnie. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Przełożyłam do miseczki, skropiłam octem, dodałam ok. 1/2 łyżeczki cukru i ze 2 szczypty soli, odstawiłam na kilka minut. Pomidora pokroiłam w plasterki a osączone z zalewy kuleczki mozarelli poprzekrawałam na połówki.
SOS -do kubka wlałam olej, ocet, dorzuciłam porwaną na kawałki zieleninę, dodałam po szczypcie przypraw i zmiksowałam blenderem na sos. Gdyby był za gęsty może dolać nieco więcej oleju. Po zmiksowaniu trzeba sprawdzić czy jest wystarczająco doprawiony i ew. czegoś dodać.
Kalafiora drobno posiekałam. Posypałam jedną, może dwiema szczyptami soli i wymieszałam ręką lekko ugniatając. Obrane jabłko pokroiłam w kostkę, bazylię posiekałam, dodałam do kalafiora. Dodałam też zamarynowaną cebulę, wymieszałam dokładnie. Doprawiłam olejem, cukrem i pieprzem.
Podałam nakładając porcje surówki na talerze wyłożone plastrami pomidora, przekładając kawałeczkami mozarelli. Całość skropiłam zielonym sosem i posypałam listkami bazylii.
Ot, taka surówka/sałatka w pięknych kolorach na przekór paskudnej, deszczowej pogodzie jaka u mnie właśnie się rozgościła.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/07/saatka-kalafior-ser-zielony-sos-surowka.html