Wykonanie
Jeśli
ogórki do obiadu to tylko w postaci mizerii-tak je podawałam dopóki nie odkryłam pomysłu na
ogórki marynowane w "Vegetarian&wholefoods bible".Smak nas pozytywnie zaskoczył.W oryginalnym przepisie są 2
ogórki,ja jednak twierdzę,że lepiej smakuję 1 zamarynowany w ilości marynaty wystarczającej na 2 sztuki(lub 2
ogórki w podwójnej ilości marynaty),wtedy uzyskujemy wyrazistszy smak
ogórka.W przepisie podaję ilość marynaty dla 2
ogórków,wg.oryginalnego przepisu.
uwaga: smaczna,ale czasochłonna :)1
ogórek"wąż"1 łyżka
soli175 ml wytrawnego cydru1 łyżka
octu jabłkowego3 łyżki świeżego posiekanego
koperku - użyłam trochę mniejszczypta mielonego
pieprzu9 dkg
cukruOpłukanego
ogórka kroję w bardzo cienkie plasterki,
solę i odstawiam na godzinę.Po tym czasie płuczę
ogórka na sitku pod zimną
wodą i osuszam z nadmiaru
wody na papierowym ręczniku.Składniki marynaty(poza
koperkiem)lekko podgrzewam w rondlu,aż do rozpuszczenia się
cukru.Zdejmuję z ognia,a gdy wystygnie zalewam marynatą
ogórka i odstawiam na 2 godziny najlepiej do lodówki.Po tym czasie odcedzam marynatę,do
ogórka dodaję posiekany
koperek i lekko doprawiam
pieprzem do smaku.Smacznego!!!