Wykonanie
Fasolka szparagowa świetnie nadaje się do sałatek. Jest słodkawa, chrupiąca i bardzo smaczna.
składniki:250 g
fasolki szparagowej zielonej250 g
fasoli szparagowej żółtej1 niezbyt duża
cebula czerwona2
pomidory1 łyżka posiekanych listków
bazylii2 łyżki posiekanego
koperkuSOS - 2 szczypty
soli1 mała łyżeczka
cukru2 łyżki
octu jabłkowego4 łyżki
oliwy albo
oleju1/4 łyżeczki mielonego
pieprzusposób przygotowania: Składniki sosu umieściłam w małym słoiczku, zakręciłam, wymieszałam zawartość energicznie wstrząsając.
Fasolki opłukałam, przycięłam końce, trzeba ew. usunąć łyka jeśli takie są. Zalałam
fasolę osolonym wrzątkiem, gotowałam kilka minut aż zmiękła, ale nadal była jędrna, odcedziłam. Jeszcze ciepłe strączki pokroiłam na kawałki i zalałam sosem, odstawić na ok. 30 min..
Pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę.
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka, sparzyłam, osączyłam. Do zamarynowanej
fasolki dodałam
pomidory,
cebulę i
zieleninę, dokładnie wymieszałam. Podałam jako jarzynkę do dań obiadowych, ale może to być lekkie danie kolacyjne.