Wykonanie
Na święta nie ma u nas kupnej
wędliny tylko to co sama zrobię. Nie mam wędzarni więc są
mięsa pieczone - pasztet,
schab no i czasami
boczek. W tym roku rolada boczkowa z dodatkiem wędzonej
papryki, która nadała jej nie tylko ciekawy smak, ale też piękny kolor.
czas przygotowania : ok. 80 minut + czas marynowania i chłodzeniaskładniki :ok. 1,30
boczku surowego, bez skóry i kości, jak najchudszego3-4 duże ząbki
czosnku2-3 łyżeczki
majeranku suszonego5 łyżeczek
papryki mielonej wędzonejdo smaku -
sól,
pieprz ziołowydo smażenia - 1 łyżka
olejusposób przygotowania : prostokątny płat
surowego boczku, bez skóry i kości, opłukałam i osuszyłam. Usunęłam też wszystkie chrząstki i odcięłam wystające kawałki
mięsa. Oprószyłam z obu stron
solą i
pieprzem ziołowym. Płat położyłam chudszą częścią do góry.
Czosnek obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie plasterki i rozsypałam je w 2 rzędach wzdłuż dłuższego
boku - jeden przy samym brzegu a drugi mniej więcej na środku. Posypałam też
majerankiem.
Mięso zwinęłam dość ściśle w roladę i związałam w kilku miejscach sznurkiem kuchennym. Tak przygotowane zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na mniej więcej dobę.Zamarynowany
boczek obsmażyłam na gorącej patelni z
olejem żeby zrumienił się ze wszystkich stron. Następnie oprószyłam mniej więcej połową
papryki. Roladę włożyłam do rękawa foliowego do pieczenia, zawiązałam końce i pakunek ułożyłam na blasze. Piekłam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C. Po upieczeniu zostawiłam żeby wystygła w rękawie.Zimną wyjęłam i posypałam resztą
papryki. Zawinęłam w papier do pieczenia żeby nie obeschła i schłodziłam. Podałam za zimno krojąc w plasterki.