Wykonanie
Dziś
mięsko , które jest idealne na kanapki ale też będzie doskonałe na stół bożonarodzeniowy czy wielkanocny czy też na inne uroczystości. Robi się go prosto, a wychodzi smaczne i aromatyczne
mięsko a z dodatkiem
chrzanu to niebo w gębie :) Zapraszam :)- 1 kg
surowego boczku wieprzowego ze skórą- 5 -6 dużych ząbków
czosnku--
majeranek suszony-
sól gruboziarnista--
olejBoczek myjemy i osuszamy. Solidną łyżkę
oleju z łyżeczką
soli , dwoma ząbkami
czosnku i dwiema łyżeczkami
majeranku dokładnie ze sobą rozcieramy w moździerzu. Taką marynatą dokładnie smarujemy
mięso , przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min 12 h. Po upływie tego czasu ( nie myjcie
mięsa)
ostrym nożem ( ostrożnie, żeby palców nie pokaleczyć) nacinamy skórę w kratkę. Nacinamy a nie przecinamy to dość ważne. Pozostały
czosnek kroimy w słupki i wsadzamy w nacięcia. Całość posypujemy jeszcze
majerankiem. Wkładamy do formy do pieczenia , zakrywamy folią lub pokrywką od formy i pieczemy ok.40 min w 180C . Po tym czasie zdejmujemy folię lub pokrywkę i dopiekamy na złoty kolor. Po wyjęciu
mięsa z piekarnika czekamy ok.10 min zanim je pokroimy żeby zatrzymać
soki.