Wykonanie
Chwilowo trwa u mnie faza na
drożdżowe. Mam zapas
mąki,
drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik
ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal
konfiturę różaną już wiedziałam . . .
czas przygotowania : ok. 3 godzinyskładniki na 12 sztuk :CIASTO - 400 g
mąki pszennej luksusowej30 g świeżych
drożdży1
jajkook. 3/4 szkl.
mleka1/3 łyżeczki
soli2 łyżki
oleju roślinnego albo stopionego
masła4 łyżeczki
cukruok. 250 g
konfitury z
płatków różyDO POSMAROWANIA - 1
żółtko2-3 łyżeczki
mlekaLUKIER - 1 szkl.
cukru pudrusok z cytrynyposypka cukrowa
sposób przygotowania:
drożdże wkruszyłam do kubeczka. Dodałam
cukier, 1 łyżkę
mąki i połowę ciepłego
mleka. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam żeby podrosły.
Mąkę przesiałam z
solą. Dolałam zaczyn,
olej i roztrzepane
jajko. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. W misce przykrytej ściereczką odstawiłam je na ok. godzinę żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części. Każdą rozwałkowałam na cienki pasek długości ok. 25 cm i szeroki na 10 cm, lekko podsypywałam
mąką. Na środek paska nałożyłam czubatą łyżeczkę
konfitury, rozsmarowałam. Dłuższe boki zagięłam do środka i zaczynając od jednego końca paska zwinęłam go w luźną roladkę. Takie roladki ustawiałam pionowo we wgłębieniach formy na muffiny spryskanej tłuszczem w sprayu - można te posmarować
masłem i oprószyć
mąką albo
bułką tartą.Zostawiłam tak przygotowane zawijaski pod przykryciem na 30 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam je z wierzchu
żółtkiem roztrzepanym z
mlekiem. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.Po upieczeniu wyjęłam z formy a gdy lekko przestygły maczałam w lukrze utartym z
cukru pudru i
soku cytrynowego - trzymając do góry
spodem pozwoliłam żeby nadmiar spłynął. Posypałam kolorowym
cukrem dekoracyjnym.