ßßß Cookit - przepis na Bułeczki różyczki

Bułeczki różyczki

nazwa

Wykonanie

Chwilowo trwa u mnie faza na drożdżowe. Mam zapas mąki, drożdży a dodatki zawsze jakieś się znajdą więc rano zagniotłam kolejną porcję ciasta. Gdy ze spiżarki wyciągałam słoik ogórków kiszonych i natrafiłam na stojącą nieopodal konfiturę różaną już wiedziałam . . .
czas przygotowania : ok. 3 godziny
składniki na 12 sztuk :
CIASTO - 400 g mąki pszennej luksusowej
30 g świeżych drożdży
1 jajko
ok. 3/4 szkl. mleka
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego albo stopionego masła
4 łyżeczki cukru
ok. 250 g konfitury z płatków róży
DO POSMAROWANIA - 1 żółtko
2-3 łyżeczki mleka
LUKIER - 1 szkl. cukru pudru
sok z cytryny
posypka cukrowa
sposób przygotowania: drożdże wkruszyłam do kubeczka. Dodałam cukier, 1 łyżkę mąki i połowę ciepłego mleka. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam żeby podrosły.
Mąkę przesiałam z solą. Dolałam zaczyn, olej i roztrzepane jajko. Wyrobiłam gładkie, elastyczne ciasto. W misce przykrytej ściereczką odstawiłam je na ok. godzinę żeby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 12 części. Każdą rozwałkowałam na cienki pasek długości ok. 25 cm i szeroki na 10 cm, lekko podsypywałam mąką. Na środek paska nałożyłam czubatą łyżeczkę konfitury, rozsmarowałam. Dłuższe boki zagięłam do środka i zaczynając od jednego końca paska zwinęłam go w luźną roladkę. Takie roladki ustawiałam pionowo we wgłębieniach formy na muffiny spryskanej tłuszczem w sprayu - można te posmarować masłem i oprószyć mąką albo bułką tartą.
Zostawiłam tak przygotowane zawijaski pod przykryciem na 30 minut żeby się napuszyły. Następnie posmarowałam je z wierzchu żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.
Po upieczeniu wyjęłam z formy a gdy lekko przestygły maczałam w lukrze utartym z cukru pudru i soku cytrynowego - trzymając do góry spodem pozwoliłam żeby nadmiar spłynął. Posypałam kolorowym cukrem dekoracyjnym.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/01/bueczki-rozyczki.html