Wykonanie
Tak jak wam wspominałam, ostatnimi czasy w ramach zabijania stresu, wykazywałam się nadmierną produktywnością w kuchni.Teraz pozostało tylko ogarnąć zdjęcia i wpisy, a że czas w szpitalu upływa powali zapewne uda mi się niebawem podzielić z
wami wszystkimi tym pysznościami.Na pierwszy ogień Pączki z różą.Tego smaku szukałam od dawna, co roku kombinowałam i modyfikowałam przepisy aby zbliżyć się do ideału. Wymarzony pączek jest delikatny puszysty mięciutki, wypełniony nadzieniem różanym i oblany lukrem. Tym razem udało się, bardziej zdałam się na intuicje i powstał przepis na pączki idealne. Kilka uwag;Ciasto musicie wyrabiać długo tak aby było delikatne a po wyrośnięciu dobrze napuszone. Do smażenia pączków najlepiej nadje się
smalec wieprzowy lub tzw
Planta. Z podanej porcji wychodzi ok 30 pączków wykrawanych foremką o 5 cm średnicy. W efekcie pączki są bardzo duże. Ja użyłam 6 kostek
smalcu przy czym 5 stopiłam od razu a 6 dodałam do przedostatniej partii smażenia.
1 kg
mąki pszennej tortowej4
jajka6
żółtek100 g
cukru40g świeżych
drożdży1,5 szklanki
mlekaszczypta
soli120 g stopionego
masładodatkowo
konfitura różana
lukier przygotowany z:
cukru pudru i
soku z cytrynytłuszcz do smazenia6 kostek
smalcu lub
PlantyWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Przygotować rozczyn czyli...
Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką
cukru, dodać troszkę letniego
mleka ok 5-6 łyżek i wszystko rozpuścić, dodać tyle mą,i aby uzyskać rozczyn gęstości
śmietany. Odstawić pod ściereczka w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Do misy wsypać
mąkę dodać
jajka i
żółtka szczyptę
soli , resztę
cukru, letnie
mleko i wyrośnięty rozczyn.Wszystko razem długo wyrabiać ( j to robię mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego i trwa to ok 15 minut/) Pod koniec wyrabiania dodać roztopione
masło i wyrabiać jeszcze chwilę (ok 5 min).Ciasto będzie miało dość rzadką konsystencję, ale nie podsypujcie więcej
mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski leciutko obsypanej
mąką i pozostawić do wyrośnięcia ok 1.5 h. Po tym czasie wyłożyć ciasto na lekko obsypany
maka blat delikatnie wyrobić, rozwałkować na gr ok 1,5 centymetra i wykrawać równej wielkości krążki, które odstawić na oproszona
maka ściereczkę aż się ":napuszą" ok 20 minut)Tłuszcz roztopić i podgrzać, ąż będzie dobrze gorący, (temperatura do smażenia jest odpowiednia kiedy wrzucony kawałeczek ciasta momentalnie wypływa na wierzch) Aby uzyskać oponkę należy po wsadzeniu pączków do garnka nakryć je pokrywką gdy temperatura jest odpowiednia a pączki delikatne i wystarczająco puszyste pączki po ok 1 , 5 minuty powinny się same odwrócić wtedy należy zdjąć pokrywkę i dosmażyć pączki na drugiej stronie. Ogólnie smażymy je po ok 2 min z każdej strony regulując temperaturę tłuszczy w razie konieczności. Usmażone pączki odkładamy na papierowe ręczniki i po ostudzeniu nadziewamy szprycą i lukrujemy.