Wykonanie
Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z
konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele
razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się
dziwny, w końcu każdy wie, że
ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu. A w tym wypadku jest odwrotnie- ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego
drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.Składniki:500 g
mąki250 g
masła1
jajko2
żółtka1/3 szklanki
cukru50 g
drożdży świeżych20 ml
mlekaszczypta
solidodatkowo:
konfitura z
płatków róż ( użyłam Nasze Domowe)
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego ciepłe
mleko i wsypać pokruszone
drożdże. Rozmieszać. Dodać
jajko,
żółtka i
sól. Wyrobić wszystko razem a podczas wyrabiania wlewać
masło.Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Do głębokiej miski nalać lodowatej
wody i wrzucić kulę z ciasta. Pozostawić aż ciasto wypłynie, czyli na około 45 minut.Wyrośnięte ciasto wyjąć z
wody, odwinąć ściereczkę i kilka
razy zagnieść ciasto (jeśli jest mocno mokre to można dodać 1-2 łyżki
mąki).Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżeczce
konfitury i zlepiać dwa przeciwległe rogi. Układać na blaszce do pieczenia i piec w 200*C przez około 12 minut. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.