ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: koperty z różaną konfiturą ( z ciasta topionego)

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu będąc w gościach spróbowałam pysznych rogalików z konfiturą. Bardzo mi smakowały, poprosiłam więc znajomą o przepis i dziś je upiekłam. Pierwszy raz robiłam ciasto zatapiane, wiele razy o nim słyszałam ale jakoś wcześniej się nie złożyło. Sposób przygotowania może wydawać się dziwny, w końcu każdy wie, że ciasto drożdżowe ma wyrastać w ciepłym miejscu. A w tym wypadku jest odwrotnie- ciasto umieszczamy w lodowatej wodzie i czekamy aż wypłynie. Wypieki z tego ciasta są równie pyszne co z tradycyjnego drożdżowego, delikatne i lekkie a do tego dłużej świeże.
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
50 g drożdży świeżych
20 ml mleka
szczypta soli
dodatkowo:
konfitura z płatków róż ( użyłam Nasze Domowe)
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego ciepłe mleko i wsypać pokruszone drożdże. Rozmieszać. Dodać jajko, żółtka i sól. Wyrobić wszystko razem a podczas wyrabiania wlewać masło.
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć w bawełnianą ściereczkę. Do głębokiej miski nalać lodowatej wody i wrzucić kulę z ciasta. Pozostawić aż ciasto wypłynie, czyli na około 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z wody, odwinąć ściereczkę i kilka razy zagnieść ciasto (jeśli jest mocno mokre to można dodać 1-2 łyżki mąki).
Rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżeczce konfitury i zlepiać dwa przeciwległe rogi. Układać na blaszce do pieczenia i piec w 200*C przez około 12 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/koperty-z-rozana-konfitura-z-ciasta.html