ßßß
Pulchne, puszyste drożdżówki nadziane domową konfiturą rabarbarowo-truskawkowo-bananową, o bardzo charakterystycznym smaku. Miękkie w środku, lekko chrupkie z zewnątrz. Idealne do kubka kakao w takie ponure popołudnie jak dziś.Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.ilovebake.pl, zmieniłam tylko nadzienie i ilość drożdży, ponieważ użyłam świeżych.Składniki (wyszło mi 11 dość sporych sztuk):2 szklanki mleka4,5 szklanki mąki25g drożdży (lub 10 g suszonych)50 g masła1/2 szklanki cukruszczypta solisłoiczek konfitury lub dowolnej marmoladyjajko do posmarowania na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka wodyMleko i masło podgrzać aż się połączą. Mąkę przesiać, dodac cukier, sól i drożdże, wlać lekko przestudzone mleko. Dokładnie wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić przykryte ściereczką na około pół godziny, żeby wyrosło. Z ciasta formować kulki, spłaszczac je, nadziewać konfiturą i zlepiać. Jajko roztrzepać widelcem i smarować drożdżówki. Piec w 180*C około pół godziny. lekko przestudzone posmarować lukrem, sporządzonym z utartych podanych składników.