ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa strucla z serem i truskawkami

Drożdżowa strucla z serem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Złapałam fazę na drożdżowe wypieki co u mnie jest rzadkością. Nie lubię wyrabiać ciasta, ale może właśnie utrafiłam idealnie z proporcjami bo to, które wykorzystuję już kolejny raz ( jagodzianki, papierówczanki, wieniec z jagodami ) wyrabia się świetnie i jest bardzo smaczne. Będzie się pewnie pojawiało jeszcze w różnych odsłonach i modyfikacjach smakowych.
składniki:
CIASTO - 500 g mąki pszennej wrocławskiej
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki zwykłego cukru
40 g świeżych drożdży
180 g ciepłego mleka
100 g masła albo margaryny
1 jajko
2 żółtka
FARSZ - ok. 500 g sera białego, półtłustego
2 żółtka
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
4 łyżki cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
truskawki, ok. 300 - 500 g
do oprószenia - cukier puder
do posmarowania - 1 żółtko i 2 łyżki mleka
sposób przygotowania: FARSZ - ser rozdrobniłam widelcem - był dość wilgotny i nie mieliłam go, ale możecie to zrobić. Dodałam budyniowy proszek, żółtka, cukier i pastę waniliową, utarłam na dość gładką masę. Truskawki opłukałam i osączyłam, usunęłam szypułki a jagody pokroiłam na ćwiartki.
CIASTO - mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i 2 łyżki cukru. Masło roztopiłam i przestudziłam. Drożdże rozmieszałam w mleku dodając 1 łyżkę cukru - odstawiłam na 10 minut żeby zaczęły pracować.
Do mąki wlałam rozczyn, dodałam jajka i zaczęłam zagniatać ciasto. Pomalutku dolewałam lekko ciepły tłuszcz. Wyrabiałam ciasto aż zrobiło się elastyczne, błyszczące i odchodziło od dłoni. Zwinięte w kulę odłożyłam do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Po godzinie zwiększyło swoją objętość 3 a nawet 4 krotnie. Podzieliłam kulę na dwie część i każdą lekko zagniotłam.
Jedną część rozwałkowałam leciutko podsypując mąką na duży prostokąt. Przecięłam go wzdłuż na dwie części, mniej więcej jednej szerokości. Na środek każdego wyłożyłam porcję sera - ok. 1/4 całość. Na serze położyłam po kilka kawałków owoców - nie przesadzając żeby nie było zbyt dużo soku. Ciasto zwinęłam w rulon brzegi smarując żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiając. Złączyłam oba rulony na końcu/początku i oplotłam jeden wokół drugiego, koniec też zlepiłam. W kilku grubszych miejscach nacięłam struclę końcem noża i powtykałam w te dziurki kawałki truskawek. Lekko też przecięłam całość wzdłuż - chyba niepotrzebnie bo w trakcie pieczenia ciasto troszkę się rozjechało :) Posmarowałam struclę żółtkiem i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - następnym razem włożę ją do długiej keksówki a będzie bardziej kształtna i wyższa a nie rozejdzie się na boki. Tak samo przygotowałam drugą struclę z pozostałej części ciasta, sera i truskawek. Zostawiłam je na ok. 30 minut żeby podrosły.
Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po upieczeniu oprószyłam lekko cukrem pudrem. Można też surową struclę posypać kruszonką i tak upiec - ja wykorzystałam trochę zamrożonej kruszonki robionej do innego ciasta.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/08/drozdzowa-strucla-z-serem-i-truskawkami.html