Wykonanie
Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny to z pozoru smutne dni. Bo kiedy chodzimy po cmentarzach musimy wspomnieć, że
między nami nie ma tych, którzy być może powinni być. Ja osobiście zawsze lubiłam to święto bo bardzo odpowiada mi atmosfera tego dnia, to taki czas refleksji i zadumy. I jest to też czas kiedy nie
siedzi się za stołem pół dnia a i tak rodziny się spotykają, do tego często pokonują wiele kilometrów.Niedawno, podczas porządków po malowaniu, znalazłam stary zeszyt z przepisami. Kartki są mocno przyżółknięte, obliczyłam, że zeszyt musi
mieć około 40 lat. Przejrzałam go bardzo dokładnie i znalazłam wiele przepisów, które mam zamiar wkrótce wypróbować. Na pierwszy ogień poszły kołaczyki z
serem, a że autor tego zeszytu nie żyje już kilka lat nie było lepszego dnia na publikację przepisu.
Składniki:500 g
mąki100 g
margaryny6 łyżek
cukru4
żółtka1 szklanka
mlekaszczypta
soli50 g
drożdżyZ
drożdży,
cukru i odrobiny
mąki zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie dodać ubite
żółtka, resztę
mąki, ciepłe
mleko,
sól i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, gorący tłuszcz i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i wycinać
kubkiem krążki. Układać je na wysmarowanej
masłem blaszcze. W każdym krążku zrobić wgłębienie, najlepiej za pomocą szklanki, od strony dna. Wgłębienia napełniać przygotowaną masą
serową i odstawić do wyrośnięcia.Składniki na
ser:300 g
białego sera5 łyżek
cukru1
jajko1
budyń śmietankowySer przepuścić przez maszynkę, dodać
cukier,
jajko i
budyń, dokładnie wymieszać.Skłądniki na kruszonkę:100 g
masła200 g
mąki5 łyżek
cukruMąkę z posiekać z
cukrem i
masłe. Zagnieść kruszonkę.Wyrośnięte kołaczyki posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.Smacznego:)